Als je geen ouders meer hebt

Als je op jonge leeftijd je vader en/of moeder verliest, doet dat ongelooflijk veel pijn. Het zet je wereld op z'n kop.

Met je gevoelens omgaan

Je wordt waarschijnlijk overspoeld door heel veel verschillende gevoelens. En misschien heb je wel tegenstrijdige gevoelens. Je bent verdrietig, maar misschien ook opgelucht, als je ouder bijvoorbeeld ernstig ziek was en nu geen pijn meer heeft.

Je gevoelens uiten helpt je om je verdriet te verwerken. Wil je huilen? Doe dat dan. Bijvoorbeeld thuis, of bij iemand die je vertrouwt. Waar jij je prettig voelt.

Wil je erover praten?

Praten is vaak niet wat je wilt, maar het is wel goed om het te doen. Praat er dus over met iemand die je vertrouwt: een oom, tante, een goede vriend(in), of met iemand die dit ook heeft meegemaakt.

Als je het niet wilt, hoef je er niet over te praten. Ga dan iets doen waar je vrolijk van wordt. Als je dat ook moeilijk vindt, vraag dan iemand of die samen met jou iets leuks wil doen.

Op school

Ook is het goed om op school te vertellen wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld aan je mentor of de vertrouwenspersoon, zodat ze begrijpen hoe moeilijk je het hebt en daar ook rekening mee kunnen houden.

Deel je verhaal

Je kunt je verhaal delen met andere jongeren die ook hun ouders zijn verloren. Doe dat alleen als je er zelf voor open staat en er behoefte aan hebt.

Professionele hulp

Kom je maar niet door je verdriet heen en wil je professionele hulp? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die luistert goed naar je en kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een (jeugd)psycholoog, een rouwtherapeut of iemand anders. Het is heel normaal om hulp te vragen.

Waar ga ik wonen?

Als allebei je ouders zijn overleden, kun je misschien bij familie of vrienden van je ouders gaan wonen. Als dat niet lukt, zal Bureau Jeugdzorg voor je op zoek gaan naar tijdelijke opvang of een pleeggezin.

Als je een broer of zus hebt, zoeken ze een plek waar jullie samen kunnen blijven wonen. Soms lukt dat niet, dan woon je een tijdje niet bij elkaar.

Kijk ook eens bij:

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: