Ruzie tussen je ouders

Ruzie tussen je ouders is nooit leuk, vaak zit je daar als kind tussenin. Hebben je ouders ruzie door een scheiding dan voel je waarschijnlijk nog eerder dat je er tussenin staat dan wanneer jullie gewoon bij elkaar wonen.

Mijn ouders irriteren zich aan elkaar

Misschien is je vader boos op je moeder, of andersom. Of misschien zijn ze wel boos op elkaar. Als ze erg kwaad zijn, is het voor hen misschien moeilijk om dat voor zich te houden.

Een kant kiezen?

Als je moeder jou vertelt wat ze allemaal stom vindt aan je vader, of andersom, hoef je daar niet op te reageren. Je ouders mogen jou nooit vragen om een kant te kiezen.

Zit je ermee dat je ouders gemene dingen over elkaar zeggen tegen jou? Zeg dat dan. Zeg dat dit iets tussen hen is en dat jij daar niet bij betrokken wilt worden. Als ze hier niet naar luisteren, kan je iemand in vertrouwen nemen (tante, oom) die jou helpt om je ouders te laten weten hoeveel last jij ervan hebt als zij negatief over elkaar praten.

Praat erover

Probeer met je ouders te praten over hoe hun geruzie voor jou voelt. Leg duidelijk uit dat:

  • je niet betrokken wilt worden bij hun ruzie;
  • je geen kant wilt kiezen;
  • het jou erg verdrietig maakt.

Tip: als je het moeilijk vindt om je ouders duidelijk uit te leggen hoe jij je voelt, laat ze dan de open brief, door andere jongeren met gescheiden ouders geschreven, lezen op de website VillaPinedo.nl. Je kunt ook met de Kindertelefoon bellen (0800-0432) en chatten.

Mijn ouders negeren elkaar

Het kan zijn dat je ouders ruzie hebben maar toch samen op je verjaardag komen, omdat ze denken dat jij dat fijn vindt. Of allebei naar een wedstrijd komen kijken.

Als ze zo boos zijn op elkaar dat ze niet normaal kunnen praten, zeggen ze misschien helemaal niets tegen elkaar. Maar negeren kan voor jou net zo erg voelen als ruzie maken.

Heb je het liever anders geregeld? Vertel dan wat jij graag wilt, en maak er goede afspraken over.

Open brief aan je ouders

Ben je geslaagd en weet je niet zeker of je ouders straks allebei bij je diploma-uitreiking aanwezig zijn? Schrijf dan een brief waarin je uitlegt dat je graag wilt dat ze allebei naar de uitreiking komen. Kijk voor een voorbeeldbrief op de website Villapinedo.nl.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: