Agressie in je lijf

Iemand tikt de hele tijd met zijn voet tegen je stoelpoot. Je bent vrijwel direct geïrriteerd. Met een ruk draai je om en zegt fel: “Kappen!” De ander lacht...en jij? Jij ontploft. Je bent woedend, schreeuwt, dreigt, staat op, gooit de stoel om en geeft degene achter je een duw. Die valt achterover en jij haalt uit met je voet voor een goede trap na. Dan voel je dat je van achteren wordt beet gegrepen, naar achteren wordt getrokken en binnen een kwartier zit je bij de rector die je ouders belt.

Als men je vraagt waarom je zo reageerde kun je eigenlijk niet echt een duidelijk antwoord geven. Je was al geïrriteerd en dat lachje duwde je over de rand. Je was de controle kwijt. Nu je gekalmeerd bent vind je het eigenlijk schaamtevol. Waarom liet je je zo gaan?

Hoe is jouw impulscontrole?

Hoe je op dingen reageert en in hoeverre jij je gedrag kan beheersen, heet in de wetenschap ‘impulscontrole’. Mensen met een lage impulscontrole vinden het erg moeilijk om hun reactie op een prikkel van buitenaf (de tikkende voet tegen je stoel), te beheersen en reageren snel en zonder na te denken over de consequenties. Andere mensen met een hogere impulscontrole, zullen eerst overwegen welk gevolg hun reactie mogelijk kan hebben.

Schep op zn kop

Of je een hoge of lage impulscontrole hebt, hangt af van meerdere factoren.
Opvoeding is een belangrijk onderdeel hiervan. Hele kleine kinderen hebben nauwelijks controle over hun reacties. Wanneer een kindje in de zandbak jouw emmertje afpakt en jij hebt toevallig een schepje in je hand, aarzel je niet om dat andere kindje een klap op zn kop te geven met je schep. Doorgaans zul je daarna onmiddellijk door je ouders of een juf uit de zandbak worden geplukt en krijg je lang en uitgebreidt te horen dat dat absoluut niet mag. Doe je het nog een keer, dan krijg je waarschijnlijk straf. Zo leer je dat jouw gedrag consequenties heeft en dat je, om die te vermijden, je reactie zult moeten veranderen. Krijg je die les echter niet mee van je ouders, bijvoorbeeld omdat ze er vaak niet zijn of omdat ze zelf ook niet goed zijn in het beheersen van hun impulsen, dan is het moeilijk om te leren hoe je je moet gedragen als er iets gebeurt dat je niet leuk vindt.

ADHD of verdovende middelen

Een andere factor in het bepalen van je reacties kan bijvoorbeeld ADHD zijn. Iemand met ADHD zal vaak snel en zonder na te denken reageren op situaties. Dat wil helemaal niet zeggen dat die persoon altijd agressief is, maar wel impulsief. Eerst doen, dan denken.

Ook het gebruik van alcohol of drugs hebben invloed op je impulscontrole. Deze middelen beïnvloeden de manier waarop je impulsen waarneemt, beoordeelt en hoe je reageert. Iemand die normaal heel geduldig en meegaand is, kan onder invloed van drugs of alcohol ineens heel snel uit de bocht vliegen.

Stress!

Tot slot kunnen spanningen en stress de manier waarop jij reageert op dingen veranderen. Als je zelf ontspannen bent, is er vaak maar weinig dat jou kan opfokken. Maar als je het heel druk hebt, je hebt ruzie gehad met je ouders en je hebt net te horen gekregen dat je niet bent toegelaten tot het eerste team van je voetbalclub, dan kan iemands goedbedoelde grap ten koste van jouw kapsel al voldoende zijn om je compleet te laten flippen.

Boos worden mag; geweld niet

Het is belangrijk om van jezelf te weten of je snel boos wordt en of je dan ook fysiek gewelddadig wordt. Af en toe ruzie is niet erg maar fysiek geweld is eigenlijk in geen enkele situatie acceptabel en kan je een hoop problemen opleveren. Als je merkt dat je de neiging hebt om je agressie fysiek te uiten, probeer er dan achter te komen wat de oorzaak achter je agressie is. Vraag om hulp om hiermee te leren omgaan. Verder is het goed om te zorgen dat je een fysieke uitlaatklep zoekt. Een sport als bokszaktraining kan bijvoorbeeld helpen.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: