Pesten kan écht niet meer

Deze keer even niet over ‘de slachtoffers’. Die weten het namelijk al lang. Dat pesten volkomen shit is. Dat het je zelfbeeld verpest. Dat het je blijvend verandert.

Dit artikel is voor de mensen die nog steeds denken dat het wel meevalt. Dat het niet over hen gaat, omdat zij geen pesters zijn. Voor de mensen die denken dat pispaaltjes het vooral aan zichzelf te danken hebben.

De cijfers:

10% van de leerlingen in het basisonderwijs en 7% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs geven aan soms of regelmatig gepest te worden.

Dit zijn de cijfers van vorig jaar naar aanleiding van een internationaal onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children oftewel HBSC) over pesten in Europa. We hebben het hier dus over:

  • Verbaal geweld: schelden, uitlachen, vernederen,
  • Materieel geweld: stukmaken van andermans spullen.
  • Sociaal geweld: iemand belachelijk maken op internet en social media.
  • Lichamelijk geweld: duwen, slaan, schoppen en stompen
  • Sexueel geweld: aanranding en verkrachting

Harde cijfers over een nog veel harder onderwerp.

Wat deed jij?

Herken jij jezelf in deze cijfers? Heb jij vorig schooljaar een tas van iemand in de prullenbak gegooid? Naar iemand gespuugd? Iemand achterover geduwd? Iemand uitgescholden voor sukkel, mietje, homo of loser?

En als het antwoord ‘ja’ is, weet je dan nog waarom je dat deed? Was je boos op die persoon? Vond je het grappig? Dacht je dat iemand anders het grappig zou vinden als je dat deed? Gaf het je een goed gevoel om de macht over iemand anders te hebben?

Draai je om.

Je bent vast niet de enige die wel eens pest of heeft gepest. En het is fijn om erbij te horen en vooral fijn dat iemand anders het slachtoffer is en niet jij. Begrijpelijk. Maar als jij het niet anders gaat doen in de toekomst en je vrienden en hun vrienden ook niet, dan verandert er dus niets. Het begint bij jou. Draai je om, loop weg, hou je mond. Veel meer dan dat is het niet. Maar het heeft een enorm effect op degene die normaal door jou bespuugd, uitgescholden of vernederd zou worden.

Think about it. Want pesten kan gewoon écht niet meer.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: