Leerlingenraad en de Medezeggenschapraad: Mijn ervaring

Nadat ik in de brugklas had geprobeerd een schoolkrant op te zetten voor de OSG (zonder veel succes), besloot ik iets anders te gaan zoeken. En dat werd dus de Leerlingenraad.

Mijn beeld van de leerlingenraad was altijd dat het een clubje vol met nerds was, die allemaal verschrikkelijk veel van school hielden. Toch leek het me wel grappig om een keer te kijken wat het inhield. Het vooroordeel dat ik had werd gelukkig niet bevestigd.

Mijn eerste vergadering was erg gezellig, en ik het verbaasde mij dat we over zoveel dingen op school iets te zeggen hadden als leerlingen. Aangezien ik me pas aan het einde van de eerste had aangemeld, maakte ik dat jaar 2 vergaderingen mee. Het volgende jaar kwamen er wat meer mensen bij. Dit zorgde ervoor dat het een gezellige boel werd

Wat wel opvallend was : Meestal waren er maar 3 of 4 jongens, en de rest waren meisjes. Als je dat vergelijkt met hoe het nu is, zou je je het haast niet meer kunnen voorstellen. Nu zitten er namelijk nog maar 2 meisjes bij, en ongeveer 8 jongens. Ik vrees dat ik en een goede vriend van mij ( die er vorig jaar bij kwam) daar schuldig aan zijn. 

In die tijd werden we ook lid van het LAKS. Dit zou later nog een gouden zet blijken te zijn (en ontzettend belangrijk voor mij). Dat jaar namen we dan ook deel aan de door het LAKS georganiseerde manifestatie tegen het leenstelsel. 

Vorig jaar gingen er een paar oudere leerlingen uit de leerlingenraad. En Ik merkte dat ik iets ouder was geworden en dat we met de leerlingenraad steeds beter en ervarener werden. Marit Stark werd ergens in die tijd ook voorzitster, waardoor we opeens veel meer gingen doen. Zonder Marit waren we nooit zo'n leuke en actieve raad geworden als we nu zijn. 

Na een half jaar werd ik gevraagd voor de MR. Dat is de raad op school waarin leraren, leerlingen, ouders en de schoolleiding zitten. Hier wordt gesproken over onderwerpen die al deze groepen aangaan. Ik vond het eerst best wel moeilijk om mee te komen, maar naarmate de tijd verstreek ging dit steeds beter, en begon ik ook inbreng te hebben. Iets wat ik erg leuk vond, en wat ook erg gewaardeerd werd. 

Niet lang daarna gingen we voor het eerst naar het LAKS. Dit betrof het Scholierencongres van Noord Holland. Het was ontzettend leuk, want we gingen met z'n allen brainstormen en discusieren over onderwijs, en hoe dat er in de toekomst uit moet zien. Ik deed dit zo goed dat ik aan het einde van de dag werd uitgekozen om mee te gaan naar Den Haag, om het daar later in het jaar aan de Staatssecretaris van onderwijs te vertellen. Dat was echt heel vet. Later gingen we ook naar algemene leden vergaderingen en werden we heel actief bij het LAKS. We gaan tegenwoordig altijd met minstens 4 mensen naar de ALV's ( een heel hoog aantal, ik denk dat het gemiddelde 3 is). Tegenwoordig ben ik Hoofdredacteur van het blad van het LAKS, de ReLAKS, en zit ik in de Sollicitatiecommisie voor het nieuwe bestuur.

Dit alles brachten de Leerlingenraad en de MR mij. Lijkt het jou ook wel wat? Stuur dan een mailtje naar leerlingenraad@dehogeberg.nl

 

Elias Marseille 


Ook interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: