Identiteitsfraude: Hoe voorkom je het en wat kun je ertegen doen?

Het lijkt erop dat identiteitsfraude steeds vaker voorkomt. Hierbij wordt jouw identiteit gestolen door iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld doordat jij jouw identiteit of paspoort hebt laten kopiëren, of een kopie naar iemand hebt opgestuurd. De meesten zullen misschien denken dat dit een ‘ver van je bed show’ is, maar daar is niets van waar. Het zou jou namelijk ook kunnen overkomen.

Volgens de Fraudehelpdesk is identiteitsfraude: “Het zonder toestemming gebruiken van persoonsgegevens voor financieel gewin. Daaronder valt onder andere: skimmen (kopiëren van bankpas of creditcard) en phishing/pharming (het kopiëren van betalingsinformatie via internet).” Bij de Fraudehelpdeks komen alle meldingen over identiteitsfraude binnen. Zij laten weten dat het aantal meldingen hiervan de afgelopen tijd flink gestegen is. Zo zijn er alleen dit jaar al 961 gedupeerden gemeld, tegenover zo’n 1100 in 2015. En waarschijnlijk heeft niet eens iedereen zich gemeld.

 

Voorkom identiteitsdiefstal
Maar hoe voorkom je dan identiteitsfraude? Zorg er in ieder geval voor dat je identiteitskaart of paspoort onbruikbaar wordt voor anderen. Een paar tips om dit te doen:

1. Schrijf op de kopie duidelijk dat het om een kopie gaat
Als iemand dit kopie ontvangt, kan diegene er dus niets meer mee. Want een identiteit waar ‘kopie’ op staat, is niet geldig.
 

2. Schrijf de datum erop
Zo is het direct duidelijk wanneer het kopie gemaakt is, zodat niemand hier weken later nog gebruik van kan maken.

 

3. Schrijf op de kopie voor wie het bedoeld is
De ontvanger hiervan kan dit dus nooit meer naar iemand anders sturen, want er staat, waarschijnlijk, een andere naam op dan voor wie de oplichter het weer zou willen gebruiken.

 

4. Maak de belangrijkste gegevens onleesbaar
Zorg er altijd voor dat je BSN-nummer onleesbaar is, ook in de strook onderaan je paspoort of identiteitskaart. Dit is namelijk jouw persoonlijke nummer. Je denk misschien dat dit niet heel belangrijk is, maar een oplichter kan hier behoorlijk veel mee voor elkaar krijgen. Houd dit nummer daarom voor jezelf.

Om het allemaal nóg iets gemakkelijker voor jezelf te maken, kun je ook gewoon gebruik maken van de KopieID app van de Rijksoverheid, zo hoef je nooit bang te zijn dat je identiteit gestolen wordt.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: