Appen in het verkeer

Sinds 1 juli 2019 mag je in Nederland niet meer een telefoon in je hand hebben als je op de fiets zit. Voor de brommer en scooter bestond dat verbod al langer. “Pfff...weer een nieuw regeltje erbij!” zul je misschien denken. Waarom is deze nieuwe wet van kracht gegaan en hoe gevaarlijk is het gebruik van een telefoon in het verkeer nu eigenlijk?

Wat zijn de nieuwe regels eigenlijk?

Het zijn niet alleen de telefoons. Je mag geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. 

Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel via oordopjes waarbij je de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een telefoongesprek of om het volume te bedienen. Je moet wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort. 

Als je stilstaat mag je je telefoon of ander elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken.

- Je mag ook spraakbediening gebruiken. 

- Je mag je telefoon niet tussen je oor en je schouder klemmen om te bellen

Als je je niet aan deze regels houdt, kun je een boete krijgen van €95.

Zin of onzin?

De nieuwe regel is een initiatief van minister Grapperhaus, die echter geen grappen maakt met deze regel want de telefoon is verantwoordelijk voor een flink aantal ongelukken in het verkeer. Appende, snappende en bellende mensen zijn nu eenmaal gericht op hun mobiel en niet op hun omgeving. Dat gaat dus heel makkelijk mis. De kans op een ongeluk is maar liefst 6 keer hoger!

Tip: Omdat het geluid van een binnenkomend bericht een enorme aantrekkingskracht heeft, hebben veel telefoons nu de mogelijkheid om die meldingen tijdens het rijden te onderdrukken. Zet dat aan en doe slechts een oortje in terwijl je muziek luistert op de fiets of scooter. Zo kom jij en de rest van de weggebruikers een stuk veiliger aan op de plek van bestemming.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: