5 antwoorden: Moet ik bang zijn voor gehoorschade als ik naar festivals ga?

Er zijn in Nederland ontzettend veel festivals. In het festivalseizoen is er géén weekend meer denkbaar zonder festival en wij snappen wel waarom: het is er gewoon heel goed vertoeven. De muziek op festivals staat alleen ontzettend hard. Zeker als je dichtbij de boxen staat kan het gevaarlijk zijn en kunnen er vervelende gevolgen optreden. Vaak denk ikzelf: “Ah joh, dat gebeurt mij niet”. Maar feit is dat 25% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar beginnend hoorverlies heeft – zo blijkt uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting. Ik sprak er een KNO-arts over, die de gevolgen van te harde muziek dagelijks aanhoort.

 

1. Wat is gehoorschade?
“Bij gehoorschade is er schade aan de hoororganen, dus perforatie van het trommelvlies en beschadiging aan de haarcelletjes door te veel lawaai of een ontsteking. Gehoorschade komt in verschillende vormen en maten, maar wordt bijna altijd veroorzaakt door te harde muziek. Denk aan festivals en uitgaan, oordoppen waarvan het geluid te hard staat en andere audioapparatuur. De gehoorschade die dan optreedt komt vaak in de vorm van aanhoudende piepen, suizen of gehoorverlies. Of die gehoorschade blijvend is, blijkt vaak de dagen daarna.”

 

2. Bij hoeveel decibel kan gehoorschade optreden?
“Als je langer dan acht uur wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld 105 decibel, is de kans zeer groot dat je gehoorschade oploopt. Oordoppen van je smartphone, discotheken en festivals halen vaak makkelijk een hoogte van 120 decibel. Het is dus niet zo gek dat er zo veel jongeren gehoorschade hebben, aangezien bijna iedereen muziek luistert.”

Bron: Hoorstichting

 

3. Wat zijn de symptomen van gehoorschade?
“Gehoorschade kan zich op meerdere manieren uiten. De meeste mensen hebben last van tijdelijk gehoorverlies, ze horen dan een voor een korte tijd een stukje minder. Er zijn ook mensen die piepen of suizen horen. Dit kan al gebeuren nadat je één keer bent blootgesteld aan te veel decibels. Als je vaker te maken krijgt met te harde muziek kunnen de oorsuizen (tinnitus) blijvend aanhouden.”

Bron: Giphy

4. Wat doe je tegen oorsuizen?
“Misschien ken je het wel, de dag na een feestje heb je een vervelende suis, piep of klop in je oor. Vaak gaat het na een paar uurtjes weer weg, maar het is wel een teken van schade. Als je dit hebt, zorg dan dat je de volgende keer dat je uitgaat oordoppen draagt, want als het vaker gebeurt kan je er blijvende suizen aan overhouden. Bij chronische tinnitus leeft de persoon de rest van zijn leven met suizen. Dat wil niet zeggen dat je altijd suizen blijft horen. Er zijn therapieën die je helpen tinnitus een plekje te geven. De meest geschikte therapie tegen oorsuizen is het kanaliseren van de tinnitus. Hierbij ga je met een klinisch psycholoog de suis leren te ontwijken zodat je er niet constant op let.”
 

5. Hoe voorkom je gehoorschade?
“Heel simpel, draag op festivals speciaal daarvoor gemaakte oordoppen. Deze hebben een speciaal filter die zorgt dat het geluid wordt gedempt, maar dat je toch gewoon mooi en goed geluid hoort. Ook de oortjes waar muziek zelf uit komt spelen een grote rol bij gehoorschade. Sommige oortjes kun je veel te hard zetten en gaan tot diep in de oren, zodat er geen ander geluid te horen is. Dit kan op den duur voor blijvende gehoorschade zorgen, dus zet je muziek gewoon wat zachter. Dat went vanzelf! Veel smartphones hebben tegenwoordig een begrenzing die aangeeft in het rood dat je geluid eigenlijk te hard staat. Ook een gehoortest op zijn tijd doen kan geen kwaad, zo blijf je goed op de hoogte en kun je hier eventueel op inspelen.”

 

Extra vraag: Waarom zetten discotheken en festivals de muziek niet gewoon wat zachter?
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft met de muzieksector een convenant over preventie van gehoorschade getekend, waarin is afgesproken dat het maximum geluidsniveau op festivals en tijdens popconcerten maximaal 103 decibel mag zijn. Ook moet er betaalbare gehoorbescherming te koop zijn voor de bezoekers. Toch is 103 decibel nog aardig hard, kijk maar naar het tabel hierboven. Maar de muziek moet bijvoorbeeld voor de mensen die achteraan staan ook hard genoeg staan. Toch kunnen bezoekers als ze er langer aan worden blootgesteld er schade van krijgen. Gebruik dus altijd oordoppen en probeer weg te blijven van de boxen.

Bron:ondertussen.nl


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: