10 dingen die je niet wist over Halloween

Op 31 oktober is het Halloween! Check hieronder tien dingen die je nog niet wist over deze dag…

1. De oorsprong van de uitgeholde pompoen

Bron: Flickr/Hourman

In Amerika noemen ze de uitgeholde pompoenen Jack-o'-lanterns. De oorsprong ligt bij een oud Iers verhaal over ene Jack. Jack strikte de duivel en liet hem beloven om hem voor altijd met rust te laten. Dat deed de duivel, maar toen Jack stierf was hij in de hemel niet welkom omdat hij afspraken had gemaakt met de duivel en in de hel uiteraard ook niet meer.

Hij was gedoemd om altijd rond te blijven hangen op aarde. De duivel gaf Jack toen wel nog een brandend kooltje, die hij in een uitgeholde raap stopte. Toen de traditie ook in Amerika bekend werd, besloten de Amerikanen de rapen in te ruilen voor pompoenen. Die vonden ze mooier en makkelijker uit te hollen.

2. Hallowe'en

Geen bron

Halloween wordt eigenlijk geschreven als Hallowe'en en heeft daarnaast veel verschillende namen: All Hallows Eve, Samhain, All Hallowtide, The Feast of the Dead, All Saints Eve en Day of the Dead.

 

3. Verkleden

 

Bron: Flickr/Morning Calm News

 

De traditie om je te verkleden komt bij de Kelten vandaan. Zij geloofden dat op 31 oktober de doden een bezoekje kwamen brengen aan de levenden en ze droegen maskers zodat de geesten hen niet zouden herkennen.

 

4. Vergiftigd snoep

Bron: Flickr/Juushika Redgrave

 

In 1964 vergiftigde ene Helen Pfeil haar Halloweensnoepjes en deelde ze uit aan een paar tieners, waarvan zij vond dat ze te oud waren om snoep op te halen. Gelukkig kwamen de ouders van de tieners er op tijd achter en hebben de tieners de snoepjes niet opgegeten.

 

5. Spinnen

Bron: Flickr/firexbrat

Als je op Halloween een spin ziet lopen, dan schijnt dat de geest te zijn van een overleden geliefde van je, die over je waakt.
 

6. Groot succes

 

 

Halloween is, op Kerst na, de populairste commerciële feestdag!

 

7. Katsjingg

Bron: Flickr/Unhindered by Talent

71,5% van de Amerikanen viert dit jaar Halloween en een volwassene geeft gemiddeld bijna 80 dollar uit aan een kostuum. En ook de snoepverkoop stijgt voor deze dag, er wordt elk jaar voor zo'n 1,9 miljard dollar aan Halloweensnoep verkocht.

8. Ouder dan 12? Jammer!

Bron: Flickr/Connor Tarter

Ben je ouder dan 12, dan mag je in Amerika niet meer meedoen aan het zogenaamde 'trick or treating'. Wie toch langs de deuren gaat om snoep op te halen, riskeert een boete van 100 tot 1000 dollar.

9. Halloweenfobie

Bron: Flickr/Happychopper

Halloween is de enige feestdag waar je een fobie voor kan hebben. En ja, daar is ook een naam voor: 'Samhainophobia', vernoemd naar het Keltische festival Samhain, dat het eind van de zomer viert op 1 november. Er zijn serieuze gevallen bekend van mensen die deze fobie hebben. Zij krijgen bijvoorbeeld paniekaanvallen en ademhalingsproblemen als ze in een Halloween-achtige setting terechtkomen.

10. Populaire Snickers

 

Chocoladerepen zijn het populairste snoepgoed voor Halloween. Marsen, Brossen, Nutsen, MilkyWays… Ze doen het allemaal goed. Maar Snickers staan nog altijd op nummer 1!

 

Bron: ondertussen.nl


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: