5 antwoorden: ADHD is meer dan alleen druk zijn, dus wat dan precies?

 

Boeken, voetbalschoenen, shirtjestas, sleutels, huiswerk doen, leren, luisteren naar de docent en stoppen met bier drinken. Je denkt dat ik zomaar random dingen aan het opnoemen ben, maar dit zijn dingen die ik regelmatig ben vergeten of vergeet in mijn leven. Toen ik als 12-jarige knaap naar de middelbare school ging, ging er bijna geen dag voorbij dat ik iets niet vergat.

Toen tot overmaat van ramp mijn ouders scheidden kwam dat de situatie niet ten goede want nu had ik twee huizen waar ik spullen kon laten liggen liggen. Toen ik later met een psycholoog ging praten omdat ik getuigen was van een noodlottig ongeval, kreeg ik de diagnose ADD. Ik was te chaotisch vertelde ze me. Dat kon ik beamen. Ik kreeg Ritalin voorgeschreven, maar daar stopte ik al gauw mee. Ik had het gevoel dat ik mezelf er niet door was en wilde eigenlijk weten waar ik wél goed in was, in plaats van niet. Nu, nu alles enigszins in goede banen wordt geleid, ben ik voor jou op zoek gegaan naar wat het nu écht is.

 

1. Wat is ADHD?
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Een behoorlijke mond vol, maar we kennen het doorgaans dus gewoon als ADHD. Een veelvoorkomende stoornis onder jonge jongens, maar ook bij meiden komt het voor. Mensen met ADHD hebben er moeite mee zich te concentreren op bijvoorbeeld schoolwerk. Als je ADHD hebt komt daarbij kijken dat je ook nog eens heel druk bent en daar maar lastig een halt toe kan roepen. Impulsen zijn ook nogal een dingetje voor ADHD’ ers, want doen gaat in veel gevallen vóór het denken en dat kan in sommige situaties wel eens heel onhandig zijn. Mensen met de variant ADD hebben eigenlijk dezelfde problemen, maar dan hyperactiviteit, zonder H dus.

 

2.  Hoe wordt AD(H)D behandeld?
In veel gevallen krijgen de met ADHD gediagnostiseerde mensen gedragstherapie, dat houdt in dat degene in kwestie met een therapeut gaat praten om zichzelf goed te kunnen begrijpen. Ook schrijft de dokter vaak Ritalin voor, dat zijn pilletjes waar ADHD’ers rustig van worden. Ritalin is in principe een stimulerend middel, je zou dus denken dat mensen hier nóg drukker van worden, maar dat is niet het geval. Mensen met de stoornis kunnen zich vaak moeilijk concentreren of de aandacht erbij houden, maar door de stimulatie van Ritalin moet dat wél lukken. Het heeft niet op iedereen een goed effect, je kunt er namelijk misselijk, rusteloos en slapeloos van worden en ook je eetgedrag kan er drastisch door veranderen.

 

3.  Wat zijn de nadelen en voordelen van AD(H)D?
De nadelen zijn zoals eerder genoemd het niet kunnen concentreren, de impulsiviteit, de drukte en het regelen en plannen van dingen. Als je bij een kind in de klas hebt gezeten met ADHD heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat ze het moeilijk vinden om emoties onder controle te houden, want ADHD’ers kunnen soms flink uit hun slof schieten. Het voordeel van het hebben van zo’n impulsief brein is dat je vaak creatief, goed inlevend, fantasierijk, humoristisch, doorzettend en gedreven bent. Eigenlijk ben je gewoon supergoed dus.

 

Bron: Giphy

Als je deze kwaliteiten van jezelf kent is het handig om hier ook iets mee te doen. ADHD’ers kunnen bijvoorbeeld goed met mensen omgaan, dus maatschappelijke zorg kan wellicht een goed beroep zijn. Ook creatieve beroepen kunnen je goed liggen. Ik ben zelf filmmaker en schrijver, in die dingen kan ik mijn verhaal supergoed kwijt!

 

4. Gaat ADHD over?
Nee, het gaat niet zomaar over, wel neemt de hyperactiviteit bij veel mensen flink af. Maar de impulsiviteit en onrust zal altijd blijven. Wel leren mensen naarmate ze ouder worden beter met de stoornis om te gaan.

 

5. Krijgen steeds meer mensen ADHD?
Deze week werd bekend dat sinds 2011, 27.500 méér middelbare scholieren gebruik gaan maken van de mogelijkheid om langer te doen over hun examen. Dit zijn onder andere jongeren met ADHD. Hoe kan het dat steeds meer mensen de diagnose krijgen? Volgens Ruud Minderaa van het UMCG die jeugdpsychiater en professor worden het er niet meer, maar zoeken mensen sneller hulp. De stoornis werd in het verleden wel eens modeverschijnsel genoemd maar daar is volgens Ruud geen sprake van.

 

Bron: ondertussen.nl


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: