8 tips om jezelf te motiveren voor je laatste examens

Wanneer je twee weken lang examens hebt, is het goed te begrijpen dat je wel eens compleet motivatieloos bent. Je weet dat je eigenlijk moet leren, maar je bed/bank/stoel zit zo lekker en er is net iets leuks op tv en bleh. Je hebt er gewoon totaal geen zin in.

Wat te doen? Want het leren moet wel gebeuren. Anders zak je misschien en zit je nog een jaar op de middelbare school tussen al die leraren waar je onderhand wel genoeg van hebt. Dat willen we al helemaal niet. Als die gedachte alleen al je niet genoeg kan motiveren voor je laatste examens, hebben wij nog wel wat tips.

1. Inspireer jezelf

Waarvoor doe je het? Precies, voor die zomervakantie! Uh, ik bedoel natuurlijk voor die goeie cijfers. You got this!

Bron: Giphy

2. Zoek een studiebuddy

Als je met z’n tweeën bent, kun je veel beter leren. Overhoor elkaar, help elkaar te motiveren en er is altijd iemand om je op te pikken als je het even niet meer ziet zitten.

Bron: Giphy

3. Zorg voor een schone omgeving

Rommel leidt enorm af en werkt demotiverend. Zorg dus voor een nette, schone omgeving zodat je alle ruimte hebt om te leren.

Bron: Giphy

4. Zorg voor nul komma nul afleiding

Dat betekent dus geen mobieltjes, geen computer, geen tv. Ga desnoods in de bibliotheek zitten. Alles om te zorgen dat je niet afgeleid kan worden, want dat is altijd leuker dan leren.

Bron: Giphy

5. Neem regelmatig pauzes

Aan één stuk leren houdt niemand vol. Neem dus regelmatig pauzes. Ga wat drinken halen, strek even je beentjes en ga na een minuutje of vijf of tien weer verder.

Bron: Giphy

6. Beloon jezelf

Als je goed hebt geleerd, mag je jezelf best belonen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kwartier tv voor elk uur dat je geleerd hebt? Zorg er in ieder geval wel voor dat je daarna weer aan de gang gaat!

Bron: Giphy

7. Slaap genoeg

Hoe slim het ook klinkt om keihard door te leren de nacht van te voren: je hebt je uurtjes slaap nodig. Een fatsoenlijke nachtrust is veel belangrijker dan nog dat beetje doorleren. De volgende dag ben je dan hopelijk weer fris en vol nieuwe motivatie.

Bron: Giphy

8. Zorg voor gezond eten

Van Red Bull, chips en allerlei ander junkfood voel je je wel even helemaal top, maar dat blijft niet lang. Als je dan crasht, crash je hard. En dan komt er van leren helemaal niks meer. Zorg dus voor gezond en vers eten.

Bron: Giphy


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: