Beroepskeuze; hoe pak je dat aan

Als je net bent begonnen aan het laatste jaar van je middelbare school, dan hebben waarschijnlijk al heel veel mensen aan je gevraagd ‘wat je hierna gaat doen’. Er zijn jongeren die dan meteen het antwoord weten, maar de meesten mompelen iets van: ‘ehh, ik wil waarschijnlijk iets met ontwerp gaan doen.’ Lekker vaag.

Trouwen en baby’s maken?

Wij leven in een maatschappij waar we van jongeren verwachten dat ze rond hun 17e precies weten wat ze met hun leven gaan doen. Vroeger was die keuze een stuk makkelijker. Dan ging je als jongen hetzelfde doen als je vader en als meisje ging je gewoon trouwen en kinderen maken. Tegenwoordig heb je de keuze uit tientallen vervolgopleidingen en duizenden carrières. Hoe bepaal je nu wat je de rest van je leven wilt doen?

De harde waarheid: dat kun je niet. Het leven zit vol verrassingen en onverwachte wendingen. En aangezien je geen idee hebt waar je precies voor kiest, is elke keuze die je maakt dus eigenlijk gebaseerd op aannames. Je denkt dat het leuk zal zijn maar zeker weten doe je het niet. Je kunt jezelf wel helpen om richting te bepalen.

Maak een lijstje

Tip 1: Geen paniek! Het komt goed. Probeer vooral nu geen keuze te maken voor de komende 30 jaar. Begin gewoon met de komende 5 jaar. 

Tip 2: Maak een lijstje voor jezelf. 

Wat wil je sowieso NIET? Bijvoorbeeld: Je wilt in ieder geval niet de hele dag achter een computer zitten. Conclusie: Je bent iemand die in beweging wil zijn. Je past het beste in een baan waarbij je bijvoorbeeld bij klanten op bezoek gaat of in de technische- of bouwindustrie werkt.

Wat lijkt je wél leuk? Bijvoorbeeld: Je praat makkelijk en het lijkt je leuk om met veel verschillende mensen contact te hebben in plaats van steeds met dezelfde 3 mensen op kantoor te zitten. Conclusie: je bent misschien een goede verkoper en zal waarschijnlijk bij een groter bedrijf beter tot je recht komen dan in een heel klein bedrijf. 

Waar ben je goed in? Je kunt mooi en gedetailleerd tekenen. Conclusie: Je wil misschien architect worden, industrieel ontwerper of meer de creatieve kant op zoals bijvoorbeeld illustrator of grafisch ontwerper.

Dit soort vragen en antwoorden, geven je een aardig idee van de richting waar je op moet denken. 

Luister naar jezelf

Laat je vooral niet gek maken door wat anderen vinden dat jij zou moeten doen. Dat is namelijk niet interessant. Het is jouw toekomst. Als je een ander jouw keuzes laat maken, zal je zelf waarschijnlijk niet gelukkig worden. Vooroordelen van anderen kunnen je tegenhouden je droom na te jagen. Bijvoorbeeld dat vrouwen geen goede politieagenten kunnen zijn. Onzin! Of dat ‘met je handen werken’ niet goed genoeg zou zijn. Niet waar! Jij kent jezelf het best en weet waar je goed in bent. 

Hallo. Wat doe jij?

Vervolgens kun je volwassenen om je heen eens vragen wat zij voor werk doen en wat de leuke en minder leuke kanten zijn. Voel je niet bezwaard; de meeste mensen kletsen je de oren van de kop als je ze vraagt over hun werk te praten. Vinden ze leuk. 

Als iemand je iets vertelt waarvan je denkt: ‘Hmmm...interessant’, vraag dan of het mogelijk is om eens een keer te komen kijken. Misschien heeft het bedrijf wel vacatures voor een bijbaan. Dat is zeker de moeite waard, want uiteindelijk kun je pas bepalen of een baan bij je past, wanneer je het persoonlijk hebt ervaren. En kom je er op een bepaald moment achter dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, wees dan niet bang om opnieuw te beginnen. Kansen zijn er altijd; je hoeft ze alleen maar te grijpen.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: