Dat lachgas, wat is dat nou eigenlijk precies?

Lachgas is weer helemaal terug van weggeweest. Of is het nooit ergens heen gegaan? Hoe dan ook, iedereen kent de ballonnetjes gevuld met distikstofmonoxide (mooi woord voor galgje) wel. Maar wat er precies gebeurt met je als je aan zo’n ballontuitje aan het zuigen bent, weet zeker niet iedereen. Even induiken in deze partydrug.

 

Wat is het überhaupt?


Lachgas is een stofje dat normaal gebruikt wordt bij operaties of bijvoorbeeld bij de tandarts om iemand onder narcose te brengen. In de jaren ’90 was het heel populair in de clubscene, en kon je vrijwel overal een ballonnetje kopen.

Als drug doe je het in een ballon met een gasfles of met zo’n slagroompatroon. Dat adem je dan in en zorgt voor een kortdurende high van 1 of 2 minuten (soms langer). Alles wordt een beetje wazig en geluiden en beelden vervormen. Je wordt vaak nogal duizelig maar deze roes is zo weer uitgewerkt.

Klinkt onschuldig, is het gevaarlijk?

De roes krijg je doordat er zuurstoftekort optreedt wanneer je lachgas inademt. Dat is natuurlijk nooit een goed idee. Hierdoor kun je flinke hoofdpijn krijgen of zelfs even helemaal out gaan. En dan kun je natuurlijk flink hard vallen. Wat je in ieder geval nooit moet doen, is rechtstreeks uit een gasfles inhaleren. Het koude gas kan dan je lippen en zelfs longen bevriezen. En dat is niet chill (Heh).

Bij langdurig of overmatig gebruik kan er hersenschade ontstaan door het vele zuurstoftekort. Ook vitamine B12 tekort kan optreden en dat kan ook zeer schadelijke effecten voor je hersenen hebben.

 

Is het legaal?

Gaspatronen zijn bij de groothandel legaal verkrijgbaar, maar de verkoop van lachgas in ballonnen is illegaal. Dit geldt namelijk als ‘oneigenlijk gebruik’ en is niet toegestaan. Lachgas mag dus niet worden verkocht met als doel dat het gebruikt wordt als drug.

 

Bron Ondertussen.nl


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: