Deze aparte vragen helpen jou erachter te komen wat je wil in het leven

De meesten van ons hebben geen idee wat we met ons leven willen. Ook niet als we al aan het studeren zijn. Soms zelfs nog niet als we klaar zijn met studeren. Je bent echt niet de enige die deze struggle meemaakt. “Waar zuig ik niet in” en “Waar ben ik gepassioneerd over” zijn dingen die we ons allemaal weleens afvragen. Je bent juist een zeldzaam exemplaar als je wél gelijk het antwoord op deze vragen weet. En waar je eigenlijk uiteindelijk gelukkig mee wil worden, hoe cheesy dat ook klinkt.

Mark Manson, besteller auteur van o.a. ‘The Subtle Art of Not Giving A F*ck‘, blogger en ondernemer, bedacht na een hele hoop research over dit onderwerp een aantal vragen die je zouden kunnen helpen om uit te vogelen wat je nou wil. En let op, zegt hij, het gaat hier niet om je ‘life purpose’. Die term is veel te zwaar en bijna onmogelijk om waar te maken. In plaats daarvan, zou jij je volgens Mark moeten afvragen: “Wat kan ik doen met mijn leven dat belangrijk is?”

 

We bestaan op aarde voor een bepaalde tijd. In die tijd doen we dingen. Sommige van die dingen zijn belangrijk, sommige onbelangrijk. Die belangrijke dingen geven ons leven betekenis. Het maakt ons gelukkig. De waarheid is dat het doel in het leven niet per se de perfecte baan vinden is. Als jij een oké baan hebt, maar daarnaast in een bandje zit (wat je intens gelukkig maakt) en je daarnaast geweldige taarten bakt (wat je gelukkig maakt), dan kan dat al genoeg zijn.

 

Bron: Unsplash

Het mooie is, dat wij nog jong zijn. We kunnen nog op ons bek gaan. We hebben nog genoeg tijd om erachter te komen. En deze – aparte – vragen kunnen je daarbij helpen:

Waar zou de 8-jarige versie van jezelf om moeten huilen, als hij of zij je nu zou zien?
Kijk, ik heb inmiddels al gevonden wat belangrijk voor mij is: schrijven (al weet ik nog niet precies hoe of wat). Dat is niet altijd zo geweest. Als 8-jarig meisje vertelde ik iedereen dat ik schrijfster wilde worden. Ik schreef verhalen (en de hoofdrolspeelster heette altijd Sascha). Een paar jaar geleden, toen ik moest gaan kiezen welke studie ik ging doen, haalde ik het in mijn hoofd dat ik geen talent had. Met een beetje aansporing heb ik toch de juiste keuze gemaakt en daar ben ik nu zó blij mee. Prestatiedruk (“Maar wat nou als ik er geen geld mee kan verdienen?”) heeft de gewoonte om alle passie uit ons te zuigen. Als de 8-jarige versie van mij de studie kiezende versie van mij had gehoord (“Ik ben er toch niet goed in”) had die 8-jarige sowieso moeten huilen.

 

Bron: Daan van Baarsen

 

Waardoor vergeet je te eten en poepen?
Je hebt vast weleens meegemaakt dat je zo druk met iets bezig was, dat je alles om je heen vergat. Dat je opkijkt en dat blijkt dat er drie uur voorbij is gegaan. En tja, let’s face it, als je vergeet te eten moet dat wel iets onwijs tofs zijn. Kijk wel verder dan je neus lang is. Neem bijvoorbeeld gamen. Als jij daardoor de tijd vergeet, kan je passie gamen zijn, maar ook het verbeteren van jezelf. Goed in iets zijn, om daarna nóg beter te worden.

 

Hoe kan jij jezelf vaker voor schut zetten?
Voor veel mensen is het een grote reden om niet hun dromen waar te maken: bang zijn om te falen. Omarm schaamte. Voordat je iets perfect kan, zal je eerst herhaaldelijk op je bek moeten gaan. Anders weet je ook niet wat perfect is. Hoe banger die droom van jou je maakt, des te meer dat betekent dat je ‘m zou laten moeten uitkomen. En wat ik eerder al zei, we hebben nog genoeg tijd om op ons bek te gaan.

 

Bron: Giphy

Als je jouw huis elke dag, de hele dag, zou moeten verlaten, waar zou je dan heen gaan en wat zou je doen?
Het is moeilijk routines te doorbreken. De bank is comfortabel. De Oreo’s zijn lekker. Wat de meeste mensen vergeten is dat een passie het resultaat is van actie en dat een passie niet de oorzaak is. Niemand weet hoe tekenen/klimmen/schaatsen echt is, voordat we het echt doen. Dus om jouw ‘belangrijke’ ding te vinden, moet je wel van die bank afkomen. Wat zou je doen als je niet op social media kon, niet kon gamen en tv-kijken? Op dansles gaan? Nog een studie volgen? Iets bedenken om de wereld te redden? Schrijf een paar dingen op en ga ze verdomme DOEN.

Misschien is de hoofdvraag wel: waar zou je om herinnerd willen worden als jij er straks niet meer bent? Maar om die vraag te beantwoorden, moet je wel met je luie reet van de bank afkomen. Of om jouw belangrijke iets te gaan doen, of om te vinden wat datgene is dat jouw leven betekenis geeft.

Ik weet het: lekker cheesy allemaal, maar geef toe… iedereen wil uiteindelijk gelukkig worden.

 

Bron: ondertussen.nl


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: