Een eetstoornis is levensgevaarlijk.

Hoe dunner hoe beter. Op social media verdringen fitmodels zich om jou te laten zien hoe mooi, slank en afgetraind ze zijn. En het gemiddelde fashionmodel met de afmetingen van een flinke paraplu, maakt het er ook niet beter op. Dat kan je af en toe het gevoel geven dat jij te dik bent. En die term ‘te dik’ blijkt een hele lastige te zijn. Want zelfs al zegt de wetenschap dat je met jouw lengte en gewicht helemaal niet te dik bent, voor jouw gevoel kan de spiegel je iets heel anders vertellen.

Negatief zelfbeeld

En daar schuilt precies het gevaar. Want wanneer ben je dan wel mooi en slank genoeg?
Eetstoornissen ontstaan vaak uit een verkeerd en negatief zelfbeeld. Daarnaast heeft iemand met een eetstoornis in het begin nog het gevoel controle te hebben. “Ik bepaal wat ik eet en niemand heeft daar iets over te zeggen.” Al snel neemt de eetstoornis die macht echter over en wordt alles bepaald door dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt dat eten slecht is en dat je te dik bent. Zelfs als er in werkelijkheid bijna niks meer van je over is.

De cijfers en feiten

Er zijn diverse soorten eetstoornissen. De meest bekende zijn deze:

  • Anorexia Nervosa (extreem weinig eten)
  • Boulimia Nervosa (Vreetbuien waarna wordt overgegeven)
  • Binge-eating (Extreem veel eten waarbij vooral het gevoel te ‘moeten eten’ overheerst)
  • Orthorexia Nervosa (De angst voor ongezond eten en slecht heel beperkt gezonde voeding mogen nemen

Er zijn nog veel andere soorten eetstoornissen, maar feitelijk kenmerken ze zich allemaal door obsessieve gedachten over eten. Dat wel zeggen dat je feitelijk aan bijna niks anders meer kan denken dan aan eten. Wel of niet, wat, hoeveel, wanneer enzovoort.

Eetstoornissen komen het meest voor bij meisjes en jonge vrouwen. Bij jongens komt vooral het binge-eten vaker voor. In Nederland lijden ongeveer 5600 mensen aan Anorexia. Elk jaar gaan overlijden rond de 15 mensen hieraan. Dat lijken er misschien weinig, maar bedenk dat deze mensen vaak al jaren doodziek zijn voor hun lichaam uiteindelijk aan pure uitputting en ondervoeding bezwijkt.

Hoe herken je een eetstoornis?

Zeker voor ouders en andere buitenstaanders is het vaak moeilijk vast te stellen wanneer iemand lijdt aan een eetstoornis. Mensen met een eetstoornis zijn vaak heel slim in het verbergen ervan. Pas wanneer iemand echt heel dun wordt of zich opvallend anders gedraagt, wordt duidelijk wat er aan de hand is.

Zelf een (beginnende) eetstoornis?

Dan is er eigenlijk maar één belangrijk advies: bespreek het! Dat is extreem moeilijk want alles in je schreeuwt dat met anderen erover praten wel het laatste is wat je moet doen. Mensen met een eetstoornis lijden meestal in stilte en in het geheim. Besef dat eetstoornissen levensbedreigend zijn en dat dit serieus aangepakt moet worden. Dat kan je niet alleen. Kies voor jezelf en vraag hulp aan een volwassene die je vertrouwt!


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: