Fietsen: Hel of Hollands Glorie?

Vloekend en tierend tegen de wind in, regen druipt vanaf je haar je nek in en het enige dat je weet is dat wanneer je op school komt, je zes uur lang in een koude natte spijkerbroek mag zitten. Waarom in vredesnaam?

Nederlanders zijn fietsers. Door niemand geëvenaard behalve misschien door de Chinezen. Maar daar zijn er ook veel meer van. Waar komt die fietslust toch vandaan? Daarvoor moeten we even een stukje geschiedenis pakken.

‘Stop de kindermoord!’

Al voor de Tweede Wereldoorlog was fietsen een populaire manier van transport. Toen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw het aantal auto’s in Nederland razendsnel groeide, groeide ook het aantal verkeersslachtoffers waaronder vele kinderen. Een journalist wakkerder in de jaren 70 de discussie hierover aan met een artikel genaamd ‘Stop de kindermoord’. Hieruit ontstond een actieve protestgroep die de bevolking opriep de auto te laten staan en bewust te kiezen voor de fiets. Vanuit de overheid werd dit ook nog eens gestimuleerd door het aanleggen van veilige en goed begaanbare fietspaden door het hele land.

Heel Hollands fietst

En zo groeide jouw ouders op als fietsers. Sterker nog, fietsen werd ongeveer gelijk met lopen aangeleerd. De meeste kinderen in Nederland kunnen eerder fietsen dan zwemmen, schaatsen, voetballen of zelfstandig tanden poetsen. Inmiddels zijn er in Nederland meer fietsen dan inwoners. Een deel daarvan ligt in sloten en grachten en een ander deel hangt zonder wielen aan een lantarenpaal. Fietsen zijn dus eigenlijk overal.

Voordelen van fietsen:

  • Het kost niks
  • Het is goed voor je gezondheid
  • Je wordt er slank en gespierd van
  • In de stad ben je sneller op je plek van bestemming dan met een auto of bus
  • Geen gedoe met parkeren
  • Het is veel beter voor het milieu

Tip

Oke, een regenpak is suf. Ziet er niet uit. Snappen we. Maar drijfnat in de schoolbanken zitten is echt nog veel stommer! Zet dus je eventuele schaamte aan de kant, koop een regenpak (zwart staat iedereen) en lach vriendelijk naar al die doorweekte gappies die er iets van vinden.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: