Hoe schoon ben jij?

Schoon; wat is dat eigenlijk? Moet je elke dag douchen of is om de dag ook wel oke? En als er een broodkorst achter je bureau is gevallen, moet je dat dan direct opruimen of ligt die daar wel prima de komende dagen?

Hygiëne lijkt een onderwerp waar vooral moeders zich erg druk om lijken te maken. Feitelijk betekent ‘hygiëne’ de handelingen die een mens of dier verricht om gezond te blijven door ziekteverwekkers te verwijderen. Jezelf en je omgeving schoonmaken heeft dus wel degelijk nut.

Tot iets meer dan 100 jaar geleden gingen in Europa nog regelmatig mensen dood aan bacteriële infecties. Vooral epidemieën van ziektes als de Pest, Typhus en Cholera konden in korte tijd hele families uitroeien. Pas nadat de microscoop was uitgevonden en antibiotica was ontdekt, werd de bacterie van zijn nummer 1 positie op de lijst van dodelijke aandoeningen gewipt.

Toen men eenmaal doorhad dat bacteriën bestonden en konden worden overgedragen van de een op de ander, bedachten slimme wetenschappers dat het beter was om hun handen te wassen voor ze van een patiënt mét een dodelijke bacterie, naar een patiënt zónder die bacterie gingen. Zo ontstond het besef dat door dingen schoon te maken, ziektes en epidemieën voorkomen konden worden.

Inmiddels gaat in West-Europa vrijwel niemand meer dood aan bacteriën en dus denken we er niet meer zo veel over na. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je de boel wel een beetje schoon houdt. Dus nu een kleine test: Hoe schoon ben jij? Geef antwoord op onderstaande vragen:

 

Ik was mijn handen:

a: 1 keer per dag of minder

b: hangt er vanaf hoe vies ze eruit zien

c: elke keer dat ik naar de wc ben geweest en voor elke maaltijd

d: eigenlijk altijd nadat ik iets heb aangeraakt dat voor mijn gevoel niet schoon is.

 

Ik poets mijn tanden:

a: als ik eraan denk

b: meestal ‘s ochtends

c: elke ochtend en avond

d: ‘s ochtends, ‘s avonds en na elke maaltijd

 

Ik douch:

a: een keer per week

b: om de dag

c: elke dag

d: elke ochtend en avond

 

Mijn huis/kamer:

a: Wat bedoel je? Moet ik daar iets mee dan?

b: maak ik af en toe schoon als ik tijd en zin heb

c: maak ik regelmatig schoon. Vooral stofzuigen en een lapje over de gladde oppervlakken en het sanitair.

d: elke dag schoon. Ik kan soms bijna niet meer stoppen met poetsen.

 

Uitkomsten:

Vooral a: je geeft niet zoveel om de hygiëne van je lijf of je omgeving. Pas op! Hierdoor ben je bevattelijker voor ziektes en ontstekingen.

Vooral b: je weet wel dat je jezelf en je omgeving schoon moet houden, maar je vergeet het nog wel eens of je neemt er geen tijd voor. Probeer het eens wat meer in je dagelijkse leven te passen.

Vooral c: je vindt het prettig om jezelf en je omgeving goed schoon te houden. Ga zo door.

Vooral d: Je bent heel erg schoon. De kans dat je ziek wordt van slechte bacteriën is minimaal. Probeer jezelf echter niet al te druk te maken. Er zijn ook heel veel goede bacteriën die je juist niet wilt wegpoetsen. Daarnaast kun je, als je altijd bang bent voor viezigheid, daar onnodig veel stress van krijgen.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: