Orthorexia: bestaat er zoiets als te gezond eten?

Gezond eten is goed voor je, maar niet als je daar te veel in doorschiet. Ja, het lijkt bijna niet mogelijk, maar 'te gezond' eten bestaat echt! De niet officieel erkende eetstoornis heet orthorexia nervosa en het komt vaker voor je dan je denkt. (bron: Voedingscentrum)

Te eenzijdig
Mensen met orthorexia krijgen depressieve gedachtes als ze iets ‘ongezonds’ hebben gegeten. Ze zijn zo gefixeerd op sporten en gezond eten, dat hun levensstijl eigenlijk helemaal niet meer gezond is. Volgens de Amerikaanse natuurarts Steven Bratman kunnen de strenge regels van iemand met orthorexia voor een te eenzijdig eetpatroon zorgen. Ze eten bijna alleen nog maar groente en krijgen daardoor een tekort aan sommige voedingsstoffen. Net als bij anorexia blijft op een gegeven moment de ongesteldheid weg en haaruitval kan optreden. Ook kun je onder andere last krijgen van duizeligheid, maagklachten, chronische vermoeidheid, gebitsproblemen en hartritmestoornissen.

Goals?
Mensen met orthorexia denken pas gelukkig te zijn als ze een fit lichaam hebben. En als jij al die fitte lichamen op Instagram ziet, reageer je misschien ook met #goals. Maar zijn het wel echte goals als je weet dat diegene niet eens meer met vrienden gaat eten omdat hij/zij dan niet gezond kan eten? Mensen met orthorexia gaan steeds obsessiever om met eten, dat een sociaal leven langzaam maar zeker niet meer mogelijk is.

Een sixpack is niet alles
Jenny van Healthyfans vertelt in deze blog over haar ervaringen binnen het ‘Instagram-wereldje’. “Ik denk dat orthorexia vaker voorkomt dan we denken en ik wil er graag aandacht aan schenken”, schrijft ze. “Het is namelijk niet oké”. Zelf zat ze ook op het randje van orthorexia en weet daarom ook goed hoe moeilijk het is om de balans te vinden. Inmiddels weet ze dat haar geluk van veel meer afhangt dan van fysieke eigenschappen zoals een sixpack.

 

 

Zondag deze foto even namaken in Malaga ☀️

 

Bekijk ook zeker deze video even, waarin Lisa haar eigen verhaal over orthorexia vertelt:

 

 

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: