Stop met goede voornemens!

Wat is dat toch voor rare gewoonte dat iedereen rond het einde van het jaar om te besluiten vanaf 1 januari het roer radicaal om te gooien? Meer sporten, minder snoepen, vaker naar je oma en vaker je huiswerk ook echt maken. Herkenbaar?

Waar de traditie om rond de jaarwisseling goede voornemens te maken vandaan komt, is niet helemaal bekend. Het is waarschijnlijk al heel oud. De Germanen hielden op 31 december grote feesten om de kwade geesten verjagen met lawaai en om de goden te verleiden af te dalen en weldaad te verspreiden onder de mensen. Daardoor zou alles en iedereen beter worden.

Het is heel menselijk om het gevoel te hebben dat je het ‘beter’ moet doen. Gemopper van je ouders en docenten, maar ook het Instagram-account van een of andere fitgirl helpen niet om je een goed gevoel over jezelf te geven. Het feit dat er een nieuw jaar voor de deur staat, geeft mensen het gevoel dat dit hun kans is helemaal opnieuw te mogen beginnen.

Maar net zo normaal is het om, meestal binnen 2 á 3 weken al die goede voornemens te laten varen en gewoon weer verder te leven zoals je daarvoor deed. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om je gedrag radicaal te veranderen. En de druk om dat ook nog eens te doen vanaf een bepaald moment maakt het alleen maar moeilijker. Daarnaast zijn we in de Winter vaak moe, koud en chagrijnig. Niet bevorderlijk voor al die goede intenties.

Beter ga je eerst eens rustig nadenken wat je eigenlijk wilt veranderen en vooral waarom. Een doel heeft geen nut als het je niet echt iets oplevert. Verder moet je heel specifiek gaan kijken welke stappen je gaat zetten om het doel te behalen. ‘minder snoepen en meer sporten’ is een mooi streven, maar het wordt een stuk duidelijker als je zegt dat je alleen nog in het weekend mag snoepen en elke woensdag en vrijdag gaat hardlopen.

Daarna moet je uitgaan van het feit dat het niet makkelijk gaat worden. Welke verleidingen en obstakels ga je waarschijnlijk tegenkomen en hoe ben je van plan hier mee om te gaan? Of hoe kun je ze voorkomen. ‘Meer sporten’ gaat bijvoorbeeld beter, wanneer je samen met iemand gaat sporten.

En tot slot: begin NIET in januari. Dat is namelijk echt de meest deprimerende maand ever!! In april gaat het vast een stuk makkelijker. Geen goede voornemens dus meer maar alleen nog maar goede ideeën.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: