Taboe op eenzaamheid onder jongeren moet verbroken worden

Als je denkt dat alleen oude opa’s en oma’s eenzaam zijn, dan heb je het goed mis. Er zijn namelijk ook heel veel jongeren die eenzaam zijn, ondanks dat ze een hoop vrienden hebben. Je hebt het waarschijnlijk niet zo erg door, omdat hier bijna niet over gesproken wordt.

Eenzaamheid

Gerine Lodder van de Radboud Universiteit Nijmegen deed onderzoek naar eenzaamheid onder jongeren. Het is misschien moeilijk voor te stellen dat jongeren zich eenzaam kunnen voelen, ondanks dat ze veel sociale contacten hebben. Maar hier is volgens Gerine een logische verklaring voor: “De sociale vaardigheden zijn bij jongeren niet het probleem, maar het is hun eigen beleving. Ze onderschatten bijvoorbeeld de kwaliteit van hun vriendschappen.”

Ook danseres Anna-Alicia Sklias heeft hier last van, ondanks haar grote sociale netwerk. “Ik heb er van kinds af aan al last van. Ik begon op jonge leeftijd met mijn danscarrière en veel vriendinnetjes op school snapten dat niet. Mijn dansvriendinnen bleef ik als concurrenten zien, waardoor ik me heel eenzaam voelde.”

Anna-Alica denkt zelf dat jongeren niet snel voor hun eenzaamheid uitkomen omdat het niet geaccepteerd is. “Want als je eenzaam bent, dan ben je niet leuk genoeg.”

Taboe

Gerine vindt het belangrijk om dit taboe te doorbreken. “Van de buitenkant kan je niet altijd beoordelen of iemand eenzaam is of niet. Waar het om gaat, is hoe tevreden jongeren zelf zijn.” Een psycholoog kan je helpen om het eenzame gevoel te verminderen. Het is vooral belangrijk om je juist op de leuke dingen die je hebt te focussen.

Anna-Alicia probeert eenzame jongeren te helpen. “Ik ben boegbeeld van Our Life Project. Hierbij vloggen jonge meisjes over hun leven en struggles, om eenzaamheid bespreekbaar te maken.”


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: