Wat zegt je uiterlijk over je?

Vind jij het superbelangrijk hoe je eruitziet of boeit het je eigenlijk niet zoveel? Denk jij vaak na over wat anderen van je denken?

Hoewel je uiterlijk in principe niks zegt over wie je bent, is het wel het eerste dat mensen van je zien. Voor een deel bepaalt het ook hoe ze over je denken. Niet voor niets hebben celebs als Kylie Jenner en Harry Styles een klein legertje stylisten die zich dag en nacht druk maken over elke haar en elk loszittend draadje van hun ‘project’. Hun dagelijkse werk is een illusie van perfectie te creëren.

Test je onderbewuste oordeel

De manier waarop je je kleedt is een de van tientallen manieren waarop je communiceert met je omgeving. Soms doe je dat heel bewust maar meestal onbewust. Ook onbewust gebruik je het uiterlijk van anderen om een mening over hen te vormen. Check deze foto’s eens en probeer in drie woorden te beschrijven wat je denkt dat deze persoon voor type is:

Ook al ken je deze mensen niet, waarschijnlijk vind je wel iets van ze. Omgekeerd hebben anderen dat dus ook bij jou.

Hokjesgeest

Mensen hebben de rare gewoonte om iedereen in een hokje te willen plaatsen. Daarmee proberen onze hersenen de omgeving te ordenen en begrijpelijk te maken. Voor het vormen van een oordeel gebruiken de hersenen ervaringen en ideeën die we eerder hebben gehad. Helaas gaat het daardoor nog wel eens mis en beoordelen we anderen op basis van onze vooroordelen in plaats van op de persoon zelf.

Soms is het goed om je bewust te zijn van de eerste indruk die je achterlaat. Zo is het bijvoorbeeld niet handig op naar een sollicitatie je gescheurde spijkerbroek aan te doen of op een eerste date je meest laag uitgesneden topje.  

Dare to be different

Het meest belangrijk is dat jij prettig voelt in de kleding die je draagt. Dat het past bij wie je bent. Soms heb je het gevoel dat je je uiterlijk moet aanpassen om ergens bij te horen. Dat is op zich logisch maar je loopt daarmee ook het risico dat je jezelf verliest in een uiterlijk dat niets te maken heeft met je innerlijk. Uiteindelijk ben je toch op je mooist wanneer je het meest jezelf bent. Ook als dat anders is dan de rest. Het is daarom prima om te experimenteren met je uiterlijk en zo te ontdekken waar jij je prettig in voelt. En als je toch bezig bent met experimenteren: maak dan ook meteen eens een praatje met iemand die je qua uiterlijk normaal een beetje afschrikt. Misschien word je verrast.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: