Zo ga je fysiek goed voorbereid op wintersport

We zitten middenin de winter, wat betekent dat er eigenlijk iets van sneeuw zou moeten liggen. Maar we wonen in Nederland, dus die hoop kun je laten varen. En dus zoek je je heil in bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Helaas gaan de meeste mensen zonder enige fysieke voorbereiding op pad. Niet zo slim, want je wilt een blessure je vakantie natuurlijk niet laten verpesten. Maar hoe bereid je je dan goed voor? Hier een paar tips. 

1. Tijd voor oefeningen

Het is verstandig om een week of acht van te voren al te beginnen met wat kleine oefeningen. Ski- en snowboardbewegingen zijn best wel onnatuurlijk, dus op tijd je lichaam laten wennen is een goed idee. Denk aan deze simpele oefeningen:

  • Traplopen is een goede manier om je beenspieren te oefenen. Dus neem waar dat kan altijd de trap in plaats van de lift.
  • Trek je tenen hoog op en houd ze even in deze stand. Doe dit een paar keer per dag.
  • Spring een paar keer van been op been.
  • Terug stappen is ook een goede oefening. Sta rechtop en zet één been een stap naar achteren en buig door je knie. Je bovenlichaam gaat gestrekt mee. Dan zet je je af vanaf dat been en kom je weer terug overeind.
  • Doe wat oefeningen voor je romp, zoals planking. Je kunt ook de zijwaartse plank doen, door op je zij te gaan liggen met je benen op elkaar, waarna je je bovenste been optilt en langzaam weer laat zakken. 

Bron Compfight/Living Fitness

2. Denk aan je conditie

Je gaat veel sporten. Veel meer dan je normaal doet. Je moet dus eigenlijk wel iets aan je conditie doen. Ga bijvoorbeeld zo’n drie keer in de week een halfuurtje joggen. Je merkt het verschil goed op de piste. 


Bron Pixabay

3. Ga naar een indoorbaan

Het is natuurlijk niet hetzelfde als op een echte piste staan, maar het geeft je wel al een keer het juiste gevoel. Nederland heeft genoeg indoorskibanen waar je een dagje los kunt gaan. Goed voor je uithoudingsvermogen, voor je skills en je komt natuurlijk al helemaal in de stemming. Drink daarna een kop warme chocolademelk en je bent helemaal in wintersportsferen. 

Lees ook: 6 tips om je wintersportvakantie geen fortuin te laten kosten

 

Compfight/Jon Rawlinson

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: