Zo worden je ouders je vrienden in plaats van vijanden

Een goede relatie creëren met je ouders kan best lastig zijn. Zij zullen altijd een autoriteitsfiguur voor jou blijven en jij zal naar ze moeten luisteren. Vooral als je puber bent kan je daar nogal mee botsen. Hoe meer je ouders je een bepaalde kant op proberen te sturen, hoe minder jij daarnaar wilt luisteren. Maar juist in je tienerjaren is het belangrijk om een goede, relaxte band met je ouders op te bouwen. Zo zullen ze meer vertrouwen in jou krijgen en laten ze je waarschijnlijk meer los. Gelukkig kun je de band met je ouders nog alle vorm geven en beïnvloeden. Dat doe je zo:

1. Wees eerlijk

Om ervoor te zorgen dat je ouders respect voor je krijgen en je wat meer loslaten, is eerlijkheid het belangrijkste. Je hoeft natuurlijk niet alles te vertellen over wat je gedaan hebt, maar niet liegen is al een goed begin. Als je ouders vragen welk cijfer je voor die moeilijke toets hebt gekregen, zeg het dan eerlijk als het een onvoldoende was. En als je ouders vragen waar je heengaat, vertel ze dat dan ook. Het is misschien niet fijn om alles open en bloot te vertellen, maar uiteindelijk zullen je ouders zo beseffen dat je volwassen en verantwoordelijk bent.

2. Onderneem dingen met elkaar

Een keer lunchen met je moeder, wandelen met je vader of een weekendje weg met het hele gezin: super leuk én het maakt de band tussen jullie sterker. Elke dag met je ouders op de bank zitten - of jij op je kamer en zij beneden - kan flink saai worden. Op die manier zit je vaak ook erg op elkaars lip, en wat leuks doen kan de spanning tussen jullie verminderen.

Bron: Giphy

3. Raak niet zo (snel) geïrriteerd

Sla niet meteen met deuren als een van je ouders zegt dat iets niet mag, maar probeer kalm te blijven. Vraag bijvoorbeeld waarom iets niet mag of onder welke voorwaarde het wél zou mogen. Als jij geïrriteerd doet tegen hen, zullen zij dat ook doen tegen jou en zo loopt het alleen maar op. Voor een goede band heb je een goede, relaxte houding nodig. Dus, tel tot tien en houd je hoofd koel.

4. Toon interesse

Vraag eens wat vaker aan een van je ouders hoe hun dag was, of er iets leuks of stoms is gebeurd op werk of gewoon hoe ze zich voelen. Als ze je vraag wegwuiven met een ‘goed hoor’, duw dan nog even door. Meestal barsten mensen los na een klein duwtje in de rug. Ze vinden het waarschijnlijk heel fijn om een luisterend oor te hebben en om advies te krijgen van jou. Jij bekijkt dingen waarschijnlijk vanuit een heel ander perspectief dan zij.

Bron: Giphy

5. Praat

Net zoals je jouw ouders niet zomaar je vragen moet laten wegwuiven, moet jij dat ook niet bij hen doen. Als ze vragen hoe het was op school, zeg dan niet alleen ‘goed’, maar vertel iets leuks wat er is gebeurd. Of het leukste vak dat je vandaag hebt gehad. Zo leer je elkaar beter kennen en zal je, uiteindelijk, ook diepere gesprekken hebben. Verberg ook je problemen niet voor je ouders, maar praat erover. Ruzie met een vriendin, zit je niet lekker in je vel of wil je gewoon even klagen? Het lucht zeker op als je het erover hebt met je ouders.

Je ouders willen net zo graag een goede band met jou hebben als jij met hen. En als je deze tips allemaal naleeft, zullen zij dat zeker ook gaan doen. Jij geeft dan het goede voorbeeld. Succes!


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: