Oh nee! Je bent verliefd!

What the hell is er mis met je? Alles gaat verkeerd. Je kunt je nergens meer op concentreren, laat alles uit je handen kletteren en kan nog maar aan 1 ding denken: hem...of haar natuurlijk. Slecht nieuws: je bent verliefd.

De symptomen

De meest bekende kenmerken die er op wijzen dat je het te pakken hebt zijn deze:

  • geen trek in eten
  • slecht in slaap komen
  • verhoogde hartslag
  • slechte concentratie
  • emotioneel instabiel

Wat gebeurt er in je lijf?

Je denkt misschien dat jij de eerste en de enige in de wereld bent die zich zo voelt, maar dat is zeker niet het geval. Sterker nog: vrijwel iedereen overal ter wereld wordt in zijn of haar leven een aantal keren verschrikkelijk verliefd. Niet voor niets gaat bijna elk liedje dat je kent over het vinden of het verliezen van liefde.

Verliefd worden is pure biologie. Een vreemd samenspel van hormonen en neurotransmitters in de hersenen. Verliefdheid heeft ook een biologisch nut: het leidt namelijk meestal tot seks, wat weer leidt tot baby’s en dat is precies het doel van Moeder  Natuur: behoud van de soort.

Waarom je juist op die ene persoon verliefd wordt, is niet helemaal duidelijk. Wetenschappers hebben vastgesteld dat het voor een groot deel te maken heeft met geur. Als je iemand lekker vindt ruiken is de kans groot dat je die persoon ook aantrekkelijk vindt. Dat gaat overigens allemaal volkomen onbewust. Mensen scheidden zogenaamde feromonen af. Dat is een stof die via de zweetklieren vrij komt en die een soort signaal afgeeft aan de omgeving. Een potentiële partner pikt die geur onbewust op en bepaalt ook onbewust of die persoon ‘past’. Als er een match is gaan er allemaal chemische processen van start die zorgen dat je je verliefd voelt.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: