Zwanger, wat moet ik doen?

Als je per ongeluk zwanger bent geraakt, kun je daar behoorlijk van schrikken. Toch is het belangrijk dat je probeert helder na te denken. Dan kun je een besluit nemen waar jij je goed bij voelt.

Zwanger van jou?

Natuurlijk is het ook schrikken als een meisje onverwacht zwanger is van jou. Al sta je er misschien iets verder vanaf, het kindje is ook van jou. Probeer betrokken te zijn en mee te denken. Ga bijvoorbeeld ook mee naar de huisarts.

Een besluit nemen

  • Je kunt het kindje houden en het zelf of met hulp van je ouders opvoeden.
  • Denk je dat je het kindje niet zelf kunt opvoeden, maar wil je ook geen abortus? Dan kun je het kindje ter adoptie afstaan of 'ter pleegplaatsing' (je kind komt dan in een pleeggezin terecht).
  • Weet je zeker dat je de zwangerschap wilt afbreken? Dan heb je twee mogelijkheden, afhankelijk van hoe lang je zwanger bent: een overtijdbehandeling of een abortus.

Ik weet niet wat ik wil!

Natuurlijk hoef je deze keuze niet alleen te maken. Praat erover met je ouders, de aanstaande vader, of iemand anders die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin, of een docent met wie je goed kunt praten.

Er zijn ook verschillende organisaties die je kunnen steunen en begeleiden. Bijvoorbeeld Fiom of Sense. Op de website Tienermoeders.nl lees je hoe andere jonge meiden ermee omgaan.

Naar de huisarts

Het is heel belangrijk dat je ook alvast met je huisarts gaat praten. Je huisarts heeft zwijgplicht vanaf je zestiende. En je huisarts mag vanaf je veertiende alleen iets vertellen aan je ouders als hij zich grote zorgen maakt en hij het eerst met jou heeft overlegd. Je kunt alles bespreken wat je wilt en hij helpt je ook bij het maken van een keuze.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: