Alles over XTC

Extacy oftewel XTC is een partydrugs die sinds de jaren 90 erg populair is geworden op feesten en festivals. Vroeger werd het gebruikt als geneesmiddel in de psychiatrie. De drug staat erom bekend je een vrij, euforisch, energiek en liefdevol gevoel te geven. Het is de meest gebruikte drugs naast wiet en cocaïne in Nederland. Nederlanders zijn de grootste XTC-gebruikers van Europa.

Wat zit er in?

XTC komt voor in pil-, poeder- en kristalvorm. De werkzame stof is methyleendioxymethamfetamine, afgekort MDMA. MDMA behoort tot de groep amfetaminen. De afgelopen jaren bevatte een gemiddelde XTC-pil ongeveer 80 mg MDMA. De laatste jaren is het gemiddelde gehalte MDMA in een pil echter behoorlijk gestegen naar 160 mg MDMA en met uitschieters van boven 200 mg MDMA!

Wat doet het?

MDMA stimuleert de afgifte van serotonine door de hersenen. Serotonine is een lichaamseigen stof die je een gelukkig gevoel geven wanneer je iets fijns meemaakt. Wanneer je XTC hebt geslikt heb je vaak meer zin in seks, klinkt muziek intenser, je hebt zin om te dansen en je vindt iedereen (ook vreemden) ontzettend lief. Lichamelijk gebeurt er ook het een en ander. Je hartslag wordt hoger, je lichaamstemperatuur stijgt en je speekselaanmaak wordt lager. Vaak heb je daardoor een dorstig gevoel. In sommige gevallen kun je behoorlijk gaan zweten, verkrampen je kaken en ga je bibberen. De werking na het nemen van XTC begint na ongeveer een half uur tot een uur en houdt gemiddeld vier uur aan.

Wat is het gevaar?

Hoewel MDMA lichamelijk niet verslavend is, kun je er psychisch wel afhankelijk van worden. In de week na het gebruik van XTC kun je last hebben van de zogenaamde ‘dinsdagdip’. Je kunt je moe, zwak en lusteloos, maar ook angstig of gedeprimeerd voelen.

Korte termijn:

Als je problemen hebt met je hart en bloeddruk, kunnen XTC en aanverwante stoffen zeer riskant zijn. XTC jaagt je bloeddruk en hartslag op, de kans op complicaties met hart en bloedvaten neemt toe.

XTC verdooft pijn. Je voelt blessures minder en loopt er te lang mee door. Daarnaast kun je jezelf uitputten door te weinig te eten en weinig te slapen.

Door de combinatie van XTC, hitte, lang dansen en te weinig water kun je uitdrogen en oververhit raken. Dat kan dodelijk zijn. Uitdroging kan worden tegengegaan door voldoende water te drinken. Drink niet teveel, want dan loop je juist kans op een watervergiftiging. Dat kan ook dodelijk zijn. Eén tot twee glazen per uur is prima.

zeker in combinatie met andere drugs loop je het risico op serotonine vergiftiging. De symptomen zijn: spiersamentrekkingen, heftig zweten, versnelde hartslag, hoge koorts, rillen, verwijde pupillen, opwinding, verwardheid, diarree en oververhitting

Lange termijn:

hersenschade door langdurig MDMA gebruik en het gebruik van hoge doseringen kan leiden tot blijvende hersenschade vooral met betrekking tot concentratie, geheugen en stemming langdurige of blijvende psychische schade zoals depressie, angst, verwarring of chronische vermoeidheid

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: