7 tips omdat het kiezen van een studie verrekte lastig is

Soms voel jij je al heel volwassen en wil je niet dat je ouders je als een baby behandelen, maar meestal wil je juist nog niet volwassen zijn. Liever wil je op de bank hangen met je beste vriend Netflix en hoop je dat je moeder de tandarts wilt bellen, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. En toch moet je nu al een hele belangrijke beslissing nemen. Namelijk… Wat wil ik de rest van mijn leven doen? Lastig! Daarom hebben we een paar tips voor je:

 

1. Kom erachter wie jij bent en wat je wilt

Om de juiste studie te kunnen kiezen, moet je natuurlijk weten waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Je kan vragen aan je vrienden, ouders, familie en decaan wat zij van je vinden. Ze kunnen goed meedenken, want zij kennen je het beste. Is zorgzaamheid volgens hen bijvoorbeeld je beste eigenschap? Misschien kan je wel de zorg in!

Bron: Weheartit

 

2. Maar onthoud dat het je eigen keuze is!

 

Het is belangrijk dat je een studie kiest waar je echt blij mee bent. Jijzelf, en niet je ouders of vrienden. Zij zijn niet degene die de studie gaan volgen, dat ben jij. En alleen als je zelf enthousiast bent, kan je de studie volhouden.

 

3. Maak een lijstje

Lijstjes werken vaak goed. Maak een wensen- en eisenlijstje, en kijk welke studie daar aan voldoet.

Bron: Weheartit

4. Focus je niet op één studie

Het is heel chill als je goed weet wat je wilt, maar bezoek op open dagen meer dan één studie. Nu kan je nog vragen stellen en misschien kom je er dan achter dat er een studie is die nóg beter bij je past. Bovendien zal de studie Psychologie in Leiden weer anders zijn dan die in Amsterdam.

 

5. Volg je hart

Het klinkt misschien een beetje cheesy, maar volg je hart. Veel mensen kiezen toch voor die ene studie waarbij je later misschien meer verdient. Maar uit onderzoek is gebleken dat als je met je hart kiest, je een grotere kans hebt om gelukkig te worden.

 

6. Doe een studiekeuzetest

Je hoeft ‘studiekeuzetest’ maar te Googelen en je vindt genoeg tests die jou een handje kunnen helpen. Misschien kom je zelfs op een studie waar je nog niet eens van had gehoord. 

 

7. Geen paniek!

Het is een grote beslissing, maar je kunt altijd nog een jaartje gaan werken of reizen om er beter achter te komen wie jij echt bent. Bovendien kan je – als je eenmaal voor een studie hebt gekozen - altijd nog vóór 1 februari stoppen, als je het echt helemaal niks vindt!

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: