Afgestudeerd: deze financiële zaken moet je nu regelen

Je bent afgestudeerd, hoera! Wat ga je nu doen? Eindelijk genieten van je vrije tijd en het feit dat je nóóit meer naar school hoeft, direct beginnen met werken of plak je er gewoon nog een master aan vast? Keuze genoeg natuurlijk. Toen ik klaar was met mijn studie had ik het idee om het eens even lekker rustig aan te doen. Dit was ook het moment waarop ik van mezelf leerde dat ik niet echt rustig aan kan doen. Ik ben namelijk iemand die liever aan het werk is dan hele dagen thuis spendeert.

Maar dat was niet het enige dat ik leerde nadat ik klaar was met mijn studie. Want alhoewel je op school veel leert, eenmaal in de ‘volwassen wereld’ leer je nog veel meer. Over jezelf en over je, misschien nu nog lege, portemonnee. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat zal veranderen. Want uiteindelijk krijg je een baan en ga je dus veel meer verdienen dan dat je gewend was. En daar komt toch het één en ander bij kijken dat je maar beter zo snel mogelijk geregeld kan hebben.

Ov-studentenchipkaart opzeggen

Dat een ov-chipkaart behoorlijk duur is, heb je waarschijnlijk nooit beseft. Maar als je eenmaal afgestudeerd bent, kan dit bedrag hiervoor behoorlijk aantikken. Je betaalt dan namelijk 97 euro per halve (!) maand dat je het aanhoudt terwijl je geen student meer bent. Zo snel mogelijk opzeggen dus. En als je slim bent, vraag je direct een kortingskaart aan. Deze is namelijk gratis voor net-afgestudeerden.

Bekijk je zorgtoeslag

Als net-afgestudeerde is de kans groot dat je nog niet heel veel verdient en daarom gewoon recht hebt op zorgtoeslag. Maar zodra je een vaste baan hebt en dus meer verdient, heb je niet meer recht op het bedrag dat je nu waarschijnlijk krijgt. Dit moet je zelf in de gaten houden en kun je checken op toeslagen.nl. Doe dit ook, want anders is de kans groot dat je behoorlijk wat terug moet betalen.

 

Heb je recht op huurtoeslag?

Als je een eigen voordeur hebt én je huur per maand onder een bepaald bedrag zit, heb je recht op huurtoeslag. Ook dit vraag je aan via toeslagen.nl. Let er hierbij ook weer op dat je niet te veel mag verdienen en check dit direct nadat je een contract voor een (fulltime) baan getekend hebt.

Check je zorgverzekering

Ook wat je zorgverzekering betreft kan het één en ander veranderen. Er zijn behoorlijk wat zorgverzekeringen die zijn gericht op starters. Zoek er een uit die het best bij jou past en voor jou het voordeligst is.

Spaar!

Er zullen maar weinig mensen zijn die dit ook echt doen, maar probeer elke maand door te komen met het kleine bedrag dat je nu gewend bent. Je leeft snel naar het bedrag dat je per maand verdient en hoe meer je gaat verdienen, hoe meer je dan ook zult uitgeven. Zet het grootste bedrag van je salaris straks direct op je spaarrekening en spreek met jezelf af dat je er écht niet aan mag komen.

Bron; https://www.ondertussen.nl/afgestudeerd-financiele-zaken-moet-nu-regelen/


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: