Deze 7 dingen moet je écht regelen als je (bijna) bent afgestudeerd

Als je ‘hel’ opzoekt in het woordenboek, staat er ‘scriptie’ achter. Geen twijfel over mogelijk. Maar goed, nu ben je (binnenkort) klaar en hoe erg het onderwerp van je scriptie ook je strot uitkomt… afgestudeerd zijn is naast een feestje, ook best benauwend. Want wat moet je in hemelsnaam allemaal regelen?

1. Uitschrijven bij je studie

Als jij je niet uitschrijft bij je studie, moet je collegegeld blijven betalen, dus vergeet dat niet! Uitschrijven doe je via Studielink. Log in met je DigiD, druk op ‘Mijn Opleidingen’ en selecteer je opleiding. Dan kan je een ‘Verzoek tot Uitschrijving’ doen. Studeer je halverwege een studiejaar af? Check dan of het mogelijk is om nog een deel van je collegegeld terug te krijgen.

2. Je grootste vriend stufi stopt ermee

Bron: Giphy

Als je nu afstudeert en volgens het oude stelsel stufi hebt gekregen, hoef jij het geld niet terug te geven. Als je geen aanvullende lening hebt afgesloten en binnen tien jaar (goed gedaan hoor) je diploma gehaald hebt, wordt de stufi die je hebt gekregen (en aan bier in plaats van boeken hebt uitgegeven) een gift. Bij het nieuwe leenstelsel is je stufi een studievoorschot en moet je dat dus wel terugbetalen. In ieder geval moet je de stufi wel even stopzetten, want dit gaat niet automatisch. Dit doe je door bij ‘Mijn DUO’ in te loggen.

3. Doei doei gratis OV

Bron: giphy

Alsof het niet meer gratis kunnen reizen nog niet tragisch genoeg is, moet je ook nog eens zelf je studentenreisproduct OP TIJD stopzetten. Als je het namelijk niet op tijd doet, betaal je 97 euro per halve maand… Zet ‘m stop vóór of op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je er geen recht meer op hebt.

4. Studentenvoordelen? No longer!

Nu ga jij je pas realiseren hoe chill het was om student te zijn. Je gratis studentenrekening, voordelige creditcard voor studenten, je zorgverzekering voor studenten… Je moet ze allemaal omzetten.

5. Tijd om te solliciteren

Bron: Giphy

Zorg voor een goede sollicitatiebrief en een opvallend CV. Maar maak het niet te gek, want je moet wel nog professioneel lijken! Vraag eventueel iemand in je omgeving voor hulp en kijk op het internet voor tips, het staat er vol mee. Leg de lat niet té hoog, je bent tenslotte nog maar net begonnen. Laat wel zien dat je bereid bent hard te werken en doe zo veel mogelijk ervaring op. Schrijf je brieven gericht en bel de contactpersoon van de vacature op.

6. Kijk wat je echt wilt

Als jij zeker weet wat jij wil en wat je doelen zijn, wordt het ook een stuk makkelijker om die te bereiken. Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt, ook al zijn ze totaal niet realistisch. Hoe wil jij je doelen bereiken? Wat moet je daarvoor doen om nog beter te worden? Wie heb je daarvoor nodig? Hoe lang ga je er over doen? Ga bovendien uit je comfort zone. Dat is eng. Maar kijk eens naar de meest fantastische momenten in je leven… Meestal zijn die bereikt door uit je comfort zone te stappen. Stop dus met: “Ik kan dat niet” of “Het is beter om dat later te doen.”

7. Op water en brood leven?

 

Bron: Giphy

Je bent afgestudeerd en op zoek naar een baan, maar ondertussen moet je wel nog je huis en boodschappen betalen. Als het zweet je al uitbreekt bij die gedachte, vraag jij je misschien af of je dan een WW-uitkering kan aanvragen. De meeste studenten zullen daar niet voor in aanmerking komen, behalve als je tijdens je studie veel hebt gewerkt en daar toevallig tijdens je afstuderen bent ontslagen door je werkgever. Je hebt wel recht op de bijstand, als je minder dan 5.685 euro spaargeld hebt. Bedenk je wel dat de bijstand meer een hulpmiddel is om werk te vinden en dat je in ruil voor het geld misschien onbetaald werk moet doen.

Bron: ondertussen.nl 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: