Keuzestress: waarom een vervolgopleiding kiezen zo moeilijk is

Vroeger wist je het misschien nog wel: Brandweerman, politieagent of juf. Later wilde je model, youtuber of president van Europa worden. En nu, bijna klaar met je middelbare school, heb je echt geen idee! Waar zijn die dromen van vroeger waarin je precies wist wat je wilde en screw degene die zei dat het niet kon. Als jij de eerste vliegende toiletpot ging ontwerpen, dan deed je dat gewoon.

De Beterweters

Nu wordt je doodgegooid met foldertjes over MBO’s, HBO’s, Bachelors en Masters en wil je eigenlijk nog maar 1 ding: verdwijnen. Het is ook niet zo dat je maar hoeft te kiezen tussen 3 opties maar eerder een stuk of 300. Ahhh!! Keuzestress!!

Je ouders weten het vaak wel. Die willen dat je kiest voor een stabiele baan met veel veiligheid, een goed salaris en interessante doorgroeimogelijkheden. (snore….) Iedereen lijkt te weten wat goed voor je is. Maar wat wil jij eigenlijk?

Als er iets is wat veel 40-plussers kunnen bevestigen is dat je onwijs ongelukkig wordt als je jarenlang elke dag naar een baan moet die niet bij je past. Maar tegen die tijd is het vaak moeilijk om nog iets anders te gaan doen. Je moet er dus zo snel mogelijk achter komen wat je wilt. HOE DAN?

Tips

1: Je kent jezelf het best. Jij weet of jij het prettig vindt om de hele dag achter een scherm te zitten of juist liever buiten een kantoor werkt. Of je graag samenwerkt met anderen of liever op jezelf bent. Of je iets wilt maken en bouwen of beter bent in het bedenken van iets. Hoe dan ook en hoe suf het ook klinkt: Volg eerst je hart en daarna je hoofd. Een verstandige keuze gaat je niet helpen als je het werk op zich al supersaai vindt.

2: Ga rondkijken. Je kunt pas bepalen of je iets leuk vindt als je weet wat het is. Stel je hebt bedacht dat je dierenarts wilt worden; bel een dierenkliniek en vraag of je een ochtend mag komen kijken. Stel voor jezelf vast hoe je DENKT dat het gaat zijn en check door te kijken en vragen gaat stellen of dat ook echt zo IS.

Zeker weten doe je het nooit. Kies dus iets waarvan je denkt dat je het ook op de lange termijn leuk gaat vinden; wordt het niks dan kun je echt nog wel switchen op een later moment.Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: