Nederlandse vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen

Vrouwen in Nederland verdienen nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s. En niet eens zo’n beetje minder: uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder 100.000 respondenten blijkt het verschil in bruto jaarsalaris gemiddeld 7.2%!

Een klein lichtpuntje: het is een kleine verbetering ten opzichte van 2013. Toen was het verschil nog 7.8%

Verschillen

Het verschil zit in verschillende branches en in verschillende leeftijdsgroepen. Het valt wel op dat het verschil bij jongere vrouwen veel kleiner is. Vrouwen boven de 35 verdienen gemiddeld 2943 euro minder dan mannen. Een vrouw jonger dan 36 verdient gemiddeld ‘slechts’ 928 euro minder. ”Het salarisverschil is wel aan het afnemen. Vooral onder jongere vrouwen is het verschil relatief klein”, zegt directeur Sander van den Hout van Intermediair. Nou, dat is in ieder geval positief.

“Het is aan werkgevers en aan vrouwen om door te pakken. Werkgevers moeten belonen naar functie en waarde, vrouwen mogen zich sterker opstellen in salarisonderhandelingen.” Van de mannen heeft overigens 38% de afgelopen twee jaar een salarisverhoging gehad, van de vrouwen 28%

Hebzucht

Dit jaar hebben ze ook voor het eerst gekeken naar wat de rol is van hebzucht als motief om harder te werken en meer te verdienen. Hebzucht leidt bijvoorbeeld bij verkoopmanagers tot een hoger salaris. Ook mensen in bijvoorbeeld de makelaardij en het bankwezen hebben hebzucht als belangrijkste drijfveer. En voordat je denkt: “Ooooh, kapitalistische varkens!”, directeur van den Hout zegt dat hebzucht niet zo zeer een slechte eigenschap is. “Het kan je juist heel ver brengen als je het inzet om altijd het onderste uit de kan te halen en effectief te werken. Het gevaar zit hem er in dat hebzucht soms de overhand krijgt.”


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: