Problemen met leren

Niet iedereen leert even makkelijk. Je leert op je eigen manier en op je eigen tempo. Dat is heel normaal. Je hoeft je er dus niet voor te schamen.

Tips om je beter te concentreren

Vind je het moeilijk om je te concentreren? Waarom is dat zo, denk je? Misschien kun je daar iets aan doen. Bijvoorbeeld:

  • Is er thuis altijd veel drukte? Vraag dan aan je vader of moeder of ze daar iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld dat tussen vier en zes uur 's middags de tv niet aan mag staan, zodat jij je huiswerk kunt maken.
  • Word je afgeleid door je telefoon? Hoe moeilijk het ook is: zet 'm toch even uit. Je reageert later wel op alle berichtjes.
  • Je hebt er misschien geen zin in, maar neem wat meer de tijd om je huiswerk te maken.
  • Neem elk uur even vijf minuten pauze. Ontspanning is ook belangrijk. Daarna kun je weer beter door.

Tip: je kunt ook huiswerk maken in de bibliotheek. Daar is het heel rustig.

Moeite met bepaalde vakken

Heb je moeite met huiswerk maken? Of met bepaalde vakken, waar je gewoon minder goed in bent? Vraag dan hulp aan je vader, moeder, broer of zus. Of aan een iemand uit jouw klas die wel heel goed is in dat vak.

Je kunt ook praten met de docent van het vak waar je moeite mee hebt. Of met je mentor. Samen kun je een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld bijles of huiswerkbegeleiding.

Ik heb moeite met lezen en schrijven

Als je merkt dat je niet zo goed kunt lezen, kun je laten onderzoeken of je dyslexie hebt. Je huisarts kan je verder helpen.

ADHD, ADD, faalangst en andere aandoeningen

Het kan zijn dat je bij het leren last hebt van een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld van ADHD of ADD. Of misschien heb je last van faalangst.

Dit moet eerst onderzocht en vastgesteld worden. Ga daarvoor samen met je ouders naar de huisarts.

Als je al weet dat je een bepaalde aandoening hebt waardoor je moeilijk leert, praat dan met je ouders, de vertrouwenspersoon of je mentor op school. Samen kun je een plan maken en eventueel hulp inschakelen, zodat jij toch zo goed mogelijk kunt leren.

Kijk ook eens bij:

 Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: