Goedkoop, zonnig en dichtbij: 3 Spaanse steden voor een chille stedentrip

Wel naar het buitenland, maar niet te lang reizen. Wel zon, maar niet te duur. Voldoende activiteiten, maar ook genoeg mogelijkheden om te chillen. Dat zijn over het algemeen de eisen voor een stedentrip. En om die reden stond Valencia al tijden op mijn go-to lijstje en raadde ik iedereen de stad aan. Dankzij een persreis van Zoover kon ik deze en nog twee andere Spaanse steden onlangs eindelijk ontdekken. Ik neem je mee!

Valencia staat erom bekend dat het er altijd lekker weer is. Ook in december vriest het er niet en laat de zon zich nog vaak zien. Je kunt er heerlijk eten (paella anyone?), winkelen (de Zara bijvoorbeeld is een stukje goedkoper dan in Nederland) en cultuur combineren met strand. Ook fijn: het is er niet duur en er zijn veel gratis (of goedkope) activiteiten te doen. Voor een compleet vakantiegevoel combineer je de steden Alicante, Benidorm en Valencia in één (lang) weekend weg. Er gaat een trein tussen deze steden, ideaal dus om zoveel mogelijk in een korte tijd te zien en doen.

Voor de actievelingen

In alledrie de steden kun je een fietstour doen. Ik vind dit altijd ideaal omdat je op deze manier veel van een stad kunt zien in een korte tijd. Maar wat helemaal geweldig is, is een e-bike tour in het Nationale Park Serra Gelada in Benidorm. Ik weet dat het heel typisch klinkt – Benidorm is onoverkomelijk verbonden aan Benidorm Bastards en het krioelt er in de winter inderdaad van de oudjes – maar zonder e-bike kom je de bergen niet op en dan mis je het geweldige uitzicht. De combinatie van het fietsen in de bergen, langs de zee, de wind in m’n haren en de rust was echt heerlijk.

Bron: Carlissa Remmerswaal

Bijvoorbeeld bij TAO kun je een tour boeken of een elektronische fiets huren om zelf op pad te gaan. Deze manier van vervoer is trouwens veel beter voor het milieu dan het ov of een auto huren, want de fietsen worden met zonne-energie opgeladen. Jij blij, milieu blij. Je kunt het nationale park natuurlijk ook hikend ontdekken. Er zijn veel wandelroutes te vinden, voor zowel de ervaren als onervaren hiker. Juist door lekker de natuur in te gaan, mijd je de drukke boulevards vol met touristen en ervaar je Spanje echt op een andere manier. Aanrader dus!

Gratis to do’s

In alledrie de steden heb je natuurlijk het strand, waar je gratis en voor niets hele dagen kunt doorbrengen. Maar er is natuurlijk meer te zien en te doen. Zo is het alleen al geweldig om door de oude stadscentrums te lopen en de prachtige gebouwen, kleurrijke huisjes en groene balkonnetjes te bekijken. Ook is er veel streetart te vinden, vooral in de wijk El Carmen in Valencia. Overal waar je kijkt kun je het werk van zowel kleine als grote internationale kunstenaars bekijken. Je kunt lekker zelf op pad gaan, maar er zijn ook wandelroutes met gids te boeken.

Bron: Valencia Tourism

Mercado Central in Valencia is een prachtig gebouw en één van de grootste voedselmarkten van Europa. Heerlijk om er rond te lopen en tussen de uitgestalde kaasjes, vleeswaren, kruiden, groente en fruit te snuffelen. Neem meteen wat Spaanse kruiden zoals saffraan en gerookt paprikapoeder mee voor thuis, want dat is er erg goedkoop. Ik zou zeggen, haal wat lekkers en ga naar de Jardines Del Turia! Dit park van 10 km lang is aangelegd in de oude bedding van de Turia rivier, wat midden door de stad loopt. Er worden veel sporten beoefend, muziek gemaakt, gepicknickt en er vinden regelmatig cirucssen, festivals en andere leuke activiteiten plaats. Goed om in de gaten te houden dus.

Bron: Agnes Nederhof

Spanje = eten = liefde

Als we het dan toch over eten hebben… Valencia staat bekend als geboortestad van de paella. Op zondagmiddag komen veel families bij elkaar om met z’n allen paella te eten. Je kunt het dus ook in bijna elk restaurant krijgen, in de meest uiteenlopende versies. De traditionele paella Valencia bevat konijn, kip en soms slakken, maar je kunt het ook met schaal- en schelpdieren of groenten krijgen. Yum!

Bron: Agnes Nederhof

Maar vergeet ook de pinchosbarren niet. De counters van deze barren zijn gevuld met borden pinchos (ook wel pinxtos). Dit zijn stokbroodjes met allemaal verschillende toppings uit de Spaanse keuken, die je zelf mag pakken. In elk stokbroodje zit een stokje geprikt, en die reken je aan het einde van de avond af. Je betaalt zo’n €1,95 per stokje en rond de €15 voor een flesje wijn, dus een dure avond hoeft het niet te worden.

Bron: Agnes Nederhof

Dit zijn maar een paar van de mogelijkheden, mijn highlights. Maar er is natuurlijk veel meer te doen, dus ik zeg: ga deze Spaanse steden zelf ontdekken!

 

Bron: ondertussen.nl


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: