7 tips die jou gaan helpen bij het vinden van een kamer

Je hebt de beslissing gemaakt: het is tijd om uit huis te gaan. Je bent namelijk helemaal klaar met het reizen tussen de stad waar je opleiding is en je huis, je wordt gek van je ouders of je merkt gewoon dat je toe bent aan een nieuwe fase in je leven. En daar komt bij dat op kamers gaan fantastisch is. Je kan eindelijk alles zelf bepalen, je kamer inrichten zoals jij dat wilt en pas diep in de nacht thuiskomen zonder dat je stil moet doen voor je ouders (wel stil zijn voor je huisgenoten, natuurlijk).

 

Als je eenmaal besloten hebt om op kamers te gaan, kan de zoektocht naar een eigen plekje eindelijk beginnen. Maar.. Hoe pak je dat eigenlijk aan? Want de studentenkamers vliegen tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank en zo makkelijk is het niet om een kamer te vinden die aan al jouw eisen voldoet en ook nog eens in een goede buurt zit. Hopelijk helpen de volgende tips!

 

 Flickr/Amaury Henderick

1. Laat aan iedereen weten dat je op zoek bent naar een kamer
Misschien kent jouw familie wel iemand die nog een kamer over heeft, of iemand die op dit moment op zoek is naar een huisgenoot. Of misschien heb je klasgenoten die weer iemand kennen die op zoek is. Via via is eigenlijk de beste manier om aan een kamer te komen.

2. Laat op social media weten dat je op zoek bent naar een kamer
Je bereik op social media is waarschijnlijk toch iets groter dan in real life. Laat al je Facebookvrienden daarom weten dat je op zoek bent! Zij kunnen jou weer taggen als ze een bericht voorbij zien komen waarin iemand op zoek is naar een huisgenoot.

3. Schrijf je in bij woningbouwverenigingen
Schrijf je in bij verschillende woningbouwverenigingen. Het is goed om je bij dit soort dingen al zo vroeg mogelijk in te schrijven, want de wachtrijen zijn vaak ontzettend lang. Het kost een beetje inschrijfgeld, maar dan heb je ook wat.

4. Ga voor antikraak
Als je het niet erg vindt om van te voren niet te weten hoelang je ergens kunt wonen, kijk dan eens naar het antikraak aanbod. Veel studenten kunnen op deze manier ergens voor een bepaalde tijd wonen. Met een beetje geluk heb je een behoorlijke ruimte helemaal voor jezelf en betaal je slechts een schijntje.

Flickr/Melanie Levi

5. Zoek contact met makelaars
Weet hierbij wel dat je vaak moet betalen voor makelaarskosten. Maar met een beetje geluk kunnen zij jou helpen. Mail verschillende kantoren en laat weten dat je op zoek bent naar een huis, wat je budget is en in welk stadsdeel je op zoek bent. Dit werkt vaak het beste als je samen met vrienden of vriendinnen gaat samenwonen, zo kunnen jullie op zoek gaan naar een heel huis in plaats van een kamer.

6. Zoek op Marktplaats
Misschien niet de eerste plek waar je gaat zoeken voor een kamer, maar ook hier is een behoorlijk aanbod van kamers te vinden!

7. Kijk uit voor oplichters
De belangrijkste regel bij het zoeken van een kamer is vaak: klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is dit het waarschijnlijk ook. Als iemand jou iets aanbiedt wat bijna onmogelijk is, dan is de kans groot dat dit het ook is. Google altijd even de naam van de verhuurde instelling, zo kom je niet voor verrassingen te staan als je eenmaal getekend hebt.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: