Deze feiten over schrikkeljaar kende jij vast nog niet

Eén keer in de vier jaar is er een bijzonder moment in de maand februari. Heel veel mensen kunnen dan eindelijk weer hun verjaardag vieren: het is namelijk schrikkeljaar. En dat betekent dat we dit jaar een dagje extra hebben deze maand op 29 februari.

Deze dag werd aan bepaalde jaren toegevoegd omdat de astronomische lengte van een jaar niet precies 365 dagen is, maar 365,2421875 dagen. Oftewel 365 dagen en een kwart dag. En om dat mooi op te lossen, werd het schrikkeljaar bedacht. Daar zitten een aantal tradities en feiten aan vast die je waarschijnlijk nog niet kende: 

 1. Als februari 29 dagen telt, mogen de meisjes de mannen ten huwelijk vragen. 
 2. Op 29 februari 1960 opende Hugh Hefner zijn eerste Playboy Club in Chicago.

  bron: tumblr/swinginglamour
 3. Er bestaat ook een schrikkelseconde. Deze wordt om de paar jaar bijgevoegd om de atoomklok te synchroniseren met het ronddraaien van de aarde.
 4. Er zijn verschillende bedrijven die speciale kortingen geven op deze dag. Zo krijg je bij de Efteling 29% korting op 29 februari.

  bron: Tumblr/ verhulstmarie
 5. In Schotland staat schrikkeldag bekend als ongeluksdag. In Griekenland zijn ze ervan overtuigd dat degene die trouwt in een schrikkeljaar, een ongelukkig huwelijk zal hebben.
 6. Tot 300 jaar geleden werd 29 februari niet als een echte dag gezien en werden er op deze dag dus geen zaken gedaan.

  bron: Pinterest/ mmkerbusch

Ook interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: