Op deze manieren bespaar je tientallen euro’s per maand met je huisgenoten

Wanneer ik mijn salaris en studiefinanciering krijg, ga ik altijd vol goede moed de nieuwe maand in. Op dat moment voel ik me zodanig rijk dat ik denk dat ik alles kan kopen wat los en vast zit. Helaas (maar waar), is het dan ook ontzettend snel op. Dus een beetje geld besparen kan nooit kwaad. En dat kun je natuurlijk ook samen doen, met je huisgenoten bijvoorbeeld. Ik ging eens op onderzoek uit en vroeg om me heen wat nou de beste manieren zijn om samen te besparen. De volgende tips kwamen daaruit.

Bron: Flickr/Barry Solow

1. Kook wat vaker samen
Dit is misschien een tip die je al vaker gehoord hebt, maar het is wel eentje om te onthouden. Samen eten scheelt namelijk ontzettend veel geld (en het is tien keer zo gezellig). Op deze manier kun je al snel voor maar twee euro avondeten! Zorg er simpelweg voor dat je genoeg basisingredienten hebt om te variëren met recepten en het komt helemaal goed. En als je slim bent, maken jullie een extra grote pan, zodat het in de vriezer kan bewaren voor een andere dag.

2. Ga eens met je huisgenoten of vrienden thuis zitten, in plaats van in de kroeg
Als je de kroeg ingaat, ben je sowieso een paar tientjes kwijt. Dat tikt behoorlijk aan, als je iedere week aan het lallen bent op André Hazes. Tegenwoordig is er altijd wel iemand in de buurt die Spotify heeft, dus Hazes kan je thuis ook op zetten. Ga lekker naar de supermarkt en zorg ervoor dat jullie de hele avond kunnen chillen in je studentenhuis. Je kan op deze manier ook eens andere dingen doen met zijn allen. Speel bijvoorbeeld spelletjes om elkaar eens van een andere kant te leren kennen!

3. Zet een douchewekker in de badkamer
Er is niets heerlijker dan een halfuur onder de douche staan, maar als je hele huis dit doet, tikt de energierekening behoorlijk aan. Hoe rot het ook is, een douchewekker biedt uikomsten. Zet iedereen hem op vijf minuutjes, dan scheelt dit ontzettend veel geld. Structureel vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van negen minuten scheelt een huishouden namelijk 90 euro per jaar!

4. Sla je toiletrollen plat
Het zit hem vooral in de kleine dingen. Is je toiletrol op? Sla de nieuwe rol dan eerst plat voordat je hem ophangt. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar op deze manier rolt hij minder makkelijk en doe je er langer mee.

5. Doe de wasmachine pas aan als hij helemaal vol is en laat hem ’s nachts draaien
Als iedereen in huis iedere keer de wasmachine aanzet voor drie boxers en één spijkerbroek, heb je zo een energierekening die net zo hoog reikt als je huur. Geloof me, dat wil je niet. Ga samen wassen, op deze manier bespaar je ontzettend veel. Want, schrik niet, één wasje draaien op 40 graden kost gemiddeld bijna €0,80 cent! Het scheelt je op jaarbasis dus ruim €40,- als je elke week slechts één wasje minder draait. Dat kan je denk ik wel beter besteden, nietwaar? Wat al helemaal uit den boze is: de droger. Heb jij deze luxe in huis? Misschien is het dan toch verstandig om deze te verkopen (weer wat extra geld) en een wasrek aan te schaffen. De kosten van één droogbeurt komen namelijk gemiddeld neer op €1,20.

Bron: Unsplash/Bruno Nascimento

Verder is het handig om een huishoudpot te maken. Leg aan het begin van de maand allemaal een bedrag in, wat je gezamenlijk kan uitgeven. En blijft er wat over? Dan kunnen jullie dat weer gebruiken voor een gezellig avondje thuis.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: