Plastic; wie mag de rotzooi opruimen?

Heb jij ook het bericht gehoord dat bij de kust van Italië een dode potvis aanspoelde met 22 kilo plastic in haar maag? Helaas was dit niet de eerste keer. Een maand eerder werd een dode dolfijn uit de zee gehaald met 40 kilo plastic in zijn maag!! Plastic tasjes en lege flesjes zijn de grootste boosdoeners maar onderzoekers geven aan dat op de bodem van die prachtige blauwe Middellandse zee een tapijt van allerlei rotzooi ligt. Overboord gegooid door toeristen en zeelieden.De plastic soep, zoals het afval in zee wordt genoemd, is een groot probleem. Het vernietigt planten, koralen en dood op gruwelijke wijze de vogels, vissen en zoogdieren die er leven.

De weerzinwekkende feiten

Tenminste 1400 diersoorten die in zee leven hebben last van plastic. De groepen die het zwaarst getroffen worden door plastic zijn zeevogels, vissen, kreeftachtigen en zoogdieren.

Dieren hebben op verschillende manieren last van plastic. Het vaakst komt voor dat ze in plastic verstrikt raken of het plastic inslikken. Dit leidt onder andere tot verwondingen, beperkte bewegingsvrijheid en in veel gevallen tot de dood.
In de magen van bepaalde zeevogels, schildpadden of (wal)vissen wordt regelmatig plastic aangetroffen. Veel watervogels zitten er vol mee, walvissen spoelen aan op het strand met ruim 6 vierkante meter aan plastic tassen in hun buik en schildpadden moeten bevrijd worden van enorme kluwen ingeslikte visnetten. Veel dieren kunnen niet goed onderscheiden wat voedsel is en wat plastic. Er zijn afschuwelijke foto’s van jonge albatroskuikens die door hun ouders met plastic gevoerd worden.Het is een afschuwelijke erfenis van 100 jaar onnadenkend rotzooi weggooien. En wat nu?

Andermans troep?

Het is makkelijk de voorgaande generatie de schuld te geven. Wij weten nu toch beter? Maar ook wij maken ons nog steeds schuldig aan het gedachteloos weggooien van schadelijk afval. Een leeg flesje water? In de prullenbak. Een tasje van de supermarkt? Weg ermee. Wereldwijd worden ongeveer 1 biljoen (1000 miljard) plastic tasjes per jaar gebruikt. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut. Een plastic tasje heeft een gemiddelde ‘gebruiksduur’ van 15 minuten. En alleen al in de Verenigde Staten worden per dag meer dan 60 miljoen plastic flessen weggegooid.

Het probleem doorschuiven naar de volgende generatie (ja, inderdaad, dan bedoelen we jouw kinderen) is geen optie. We moeten nu in actie komen om te zorgen dat het probleem niet groter wordt.

Het begint bij jou

Jij kunt helpen het probleem op te lossen. Dat is misschien maar een heel klein stukje maar als jij het doet en je klasgenoten gaan het ook doen en je deelt het ook op social media en je buren gaan het ook doen, dan kunnen we langzaam maar zeker de stroom van plastic afval een halt toeroepen.

Dit kun je doen:

  • Gebruik zo min mogelijk single-use plastics, dus neem je eigen boodschappentas mee, koop een broodtrommel i.p.v. zakjes en neem je eigen herbruikbare waterfles mee.
  • Raap plastic zwerfafval op als je het ziet liggen, zodat het niet in het water terecht kan komen.
  • Koop groente en fruit los en niet voorverpakt. Hiervoor kun je in veel supermarkten inmiddels een herbruikbaar zakje kopen.
  • Koop geen kleding of ander textiel met microvezels. De kleine plastic vezels komen tijdens het wassen los, kunnen niet gefilterd worden en komen zo in zee terecht.
  • Vermijd verzorgingsproducten (o.a. scrubs) die plastic bevatten. Deze microbeads komen via de riolering in zee. Gebruik liever plastic-vrije producten. (zoek in de lijst naar The Netherlands voor producten die je beter niet en zeker wel kunt kopen.)
  • Stel de plastic soep aan de orde in je vriendengroep, bij je familie, op je werk en op school.

Maak van plastic-vrij een lifestyle. 

Bronnen:     Plastic Soup Foundation

        Beat the Microbead

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: