Top 10 vakantie- en bijbanen

Wil jij ook wat meer geld in je portemonnee hebben dan dat beetje zakgeld dat je ouders je wekelijks geven? Dan wordt het tijd om aan het werk te gaan. In het weekend en zeker in de vakanties kun je aardig cashen. Wat je mag doen, hoe vaak en wat het verdient, hangt af van je leeftijd. Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk vind je hier alle informatie over.

Hier onze Top 10 van leuke vakantie- en bijbanen:

1. Supermarkt

Heel veel scholieren werken in het weekend en in de vakantie bij een supermarkt. Het werk dat je hier doet is meestal vakkenvullen en magazijnwerk. Je werkt samen met een team van leeftijdsgenoten wat vaak voor de nodige gezelligheid zorgt.

2. Landbouw en industrie

In de lente en zomer is er veel werk op het land: bollen pellen, fruit plukken of asperges steken. Je bent veel buiten (ook als het regent) en krijgt vieze handen maar het verdient vaak goed. Ook in de industrie is veel werk. Het werk bestaat meestal uit het sorteren van producten of pakketten klaar maken voor verzending.

3. Krantenwijk

Als je niet bang bent van een stukje fietsen en heel vroeg opstaan, dan is dit iets voor jou. Je bezorgt kranten of folders in een wijk bij jou in de buurt. Het verdient lekker maar je bent wel veel alleen aan het werk.

4. Schoonmaak

In ziekenhuizen, kantoren, verzorgingshuizen en scholen is hygiëne erg belangrijk. Er is dus veel werk te vinden in de schoonmaak. Het werk bestaat vaak uit stofzuigen, dweilen, bureau’s en vensterbanken afnemen en het reinigen van sanitair en keukens.

5. Oppassen

Ben jij dol op kinderen, dan kun je een fijn zakcentje verdienen met oppassen. Vaak zijn er in je buurt genoeg ouders die werken of een avondje weg willen en die zitten te springen om een oppas. Voordeel is dat wanneer het kind slaapt, jij je favoriete Netflixserie kunt kijken terwijl je betaald wordt. Aan de andere kant moet je er rekening mee houden dat je de verantwoordelijkheid hebt over een kind. Dat moet je serieus nemen.

6. Strandtent / horeca

Werken in de horeca is vaak druk en leuk. Zeker tijdens de warme zomerweken zitten de strandtenten en terrassen overvol. In het begin zul je veel bezig zijn met afwassen en het terras op- en afbouwen, maar meestal kun je op een gegeven moment ook meehelpen in de keuken of de bediening. Let wel even op: pas vanaf je 15e mag je werken op plekken waar alcohol wordt geschonken.

7. Flyeren of sampelen

In winkelstraten of op evenemententerreinen deel je flyers uit of samples van nieuwe producten. Je moet lang staan maar het werk is simpel en je bent altijd lekker tussen de mensen. Vaak sta je met z’n tweeën wat ook wel zo gezellig is.

8. Call-center

Als je het leuk vindt om te verkopen en je hebt een nette uitspraak en prettige stem, dan ben jij vast en zeker geschikt voor werken in een call-center. Je hebt veel contact met klanten en je leert veel over verkoop en het omgaan met lastige klanten. Handig als je later een baan in de sales overweegt.

9. Camping, pretpark of evenement

Overweeg jij een baan in de recreatie dan is het handig om ervaring op te doen op vanaf de basis. Dat betekent dat je het geen probleem vindt om allerlei klusjes te doen: van het legen van vuilnisbakken tot het doen van eenvoudige reparaties of het wegwijs maken van bezoekers op het terrein. Veelzijdig, leerzaam en vaak hartstikke leuk.

10. De zaak van je ouders

Heb jij ouders met een eigen zaak? Misschien is het handig om het dan lekker dicht bij huis te houden en je ouders vragen of je in de weekenden en tijdens de vakanties mag meehelpen tegen betaling. Uiteraard kan dit voor en nadelen hebben. Goed om van te voren duidelijke afspraken te maken over de scheiding tussen werk en privé zodat je niet tijdens het avondeten gedonder hebt over het vergeten weg te boeken van een bestelling.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: