Waarom we op ons 18e massaal uit huis gaan

Op m’n 18e ging ik uit huis. Ik had een jaar daarvoor m’n havo-diploma binnen gehaald, was gestart met een studie, weer gestopt, ben naar Den Haag verhuisd om in een restaurant aan het strand te gaan werken en ging toen de wereld rondreizen. Daarna ben ik nooit meer naar ‘huis huis’ teruggekeerd. Niet gek, want als je eenmaal van de vrijheid hebt geproefd, wil je niet meer terug. En zo veel jongeren met mij.

Vrijheid = blijheid

Uit onderzoek, dat wij in opdracht van Marktplaats onder 500 jongeren in de leeftijd van 17 t/m 25 jaar deden, blijkt namelijk dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren uit huis gaan 18 jaar is. 40% noemt vrijheid daar als belangrijkste reden voor. Jongeren die toch nog wat langer thuis blijven wonen, geven ‘te duur’ als hoofdreden.

Toch zit er qua leeftijd wel degelijk verschil tussen jongens en meiden. Maar liefst 90,8% van de meiden verlaat het ouderlijk huis voor hun 20e. Van de jongens woont dan ruim 22% nog thuis. Het feit dat het wel lekker makkelijk is om thuis te wonen, wordt door 26% van de jongens als belangrijkste reden gezien.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: