Zo knal je tijdens het sollicitatiegesprek (en zorg je dat je wordt aangenomen!)

Een sollicitatiebrief versturen is één ding, uitgenodigd worden voor een gesprek een tweede, maar dan ook nog zó knallen op dat gesprek dat je de baan krijgt is weer heel andere koek. Een sollicitatiegesprek kan knap lastig zijn, maar met deze tips zal het zeker een stuk makkelijker worden.

1. Kom op tijd

Dit moet in principe niet moeilijk zijn, maar het gaat soms toch nog fout. Als je met de trein of ander openbaar vervoer moet komen, ga dan een half uurtje eerder weg dan nodig is. Als je het niet kunt vinden ben je blij dat je iets eerder van huis bent gegaan. En als je wel veel tevroeg bent, loop je nog een extra rondje of je gaat ergens koffie drinken. Té vroeg komen is namelijk ook niet fijn voor de werkgever.

Bron: Giphy

2. Bereid je goed voor

Als je als sollicitant niet weet wat het bedrijf precies doet, kun je je tas waarschijnlijk direct weer pakken. Dan heb je (voor hen) duidelijk geen echte interesse in het bedrijf en heb je ook geen moeite voor ze gedaan. Lees je daarom een beetje in over wat ze doen, gedaan hebben en waar ze naartoe willen. Je kunt hetzelfde doen bij degene met wie je het gesprek hebt. Meestal weet je wel hoe diegene heet, dus Google ze even. Zo kom je erachter wat voor persoon het is en kun je eventueel een klik voorbereiden.

3. Wees vrolijk en verzorgd

In je joggingpak een gesprekje voeren is voor jou misschien heel chill, maar voor de persoon tegenover je zeker niet. Nette kleding, zoals een spijkerbroek en een blouse, doet ‘t altijd goed. Een spraytje deo en parfum kan ook geen kwaad.

Bron: Giphy

4. Maak oogcontact

Oogcontact zorgt ervoor dat mensen weten dat je echt interesse in ze hebt en versterkt vaak ook het contact. Daarbij, als je geen oogcontact maakt, lijkt het alsof je heel onzeker bent en dan zullen ze denken dat je niet geschikt bent.

5. Toon belangstelling

Laat degene met wie je het gesprek hebt niet alleen vragen stellen aan jou, maar vraag ook dingen terug. Hoe lang ze hier al werken, bijvoorbeeld. Of wat ze het leukste aan het bedrijf vinden. Jij hebt hen niet alleen nodig, zij jou ook. Dus je bent niet de enige die zichzelf mag (moet) verkopen.

Bron: Giphy

6. Spiegelen

Door spiegelen creëer je een band met je gesprekspartner. Door subtiel op dezelfde manier te zitten zullen ze je meer mogen. Dit is zelfs uit onderzoek gebleken. Doe dit niet te veel, want dan denken ze dat je ze na-aapt en dat is niet fijn.

7. Luister actief

Door af en toe te knikken of ‘ja’ of ‘oooh, ja’ te zeggen, creëer je de indruk dat je actief luistert. Dit doe je natuurlijk al, maar je wilt er zeker van zijn dat ze dat weten.

Bron: Giphy

En mocht je voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd, met deze tips moet het zeker goed komen. Succes!


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: